Kidričevo Predstava V samoti bombaževih polj, po besedilu francoskega avtorja Bernard-Marie Koltesa, bo ena izmed zadnjih letošnjih gledaliških premier, nastaja pa v štiričlanski koprodukciji ljubljanskega neinstitucionalnoega gledališča Mini teater, Mestnega gledališča Ptuj, Novega kazališta Zagreb in Zavoda Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture.

Koltesovo besedilo bo režiral Ivica Buljan, ki se tudi sicer sistematično posveča uprizarjanju, prevajanju in raziskovanju besedil tega dramatika. V predstavi bosta nastopila Marko Mandić in Robert Waltl, igralca, ki sta že večkrat zavzela glavno vlogo v Buljanovih uprizoritvah Koltesovih dram. Mandić je tako nazadnje nastopal v Salingerju in Ma and Al, Waltl pa že od ustanovitve Mini teatra igra v monodrami Noči na robu gozdov. Besedilo V Samoti bombaževih polj, ki ga je v slovenščino prevedla Suzana Koncut, je dialog med Dilerjem in Kupcem, ki na precizen, a tudi metaforičen način piše "zgodovino našega časa, zgodovino, sezidano na trgovini, na libidinalni ekonomiji". "Kadar ne vemo, kaj je povod za "deal", s čim se trguje, nismo prikrajšani za lepoto, strast, za žalost ob umanjkanju in srečo ob pridobitvi želene stvari ali osebe," so zapisali v promocijskem besedilu.

Dramaturginja predstave bo Diana Koloini, scenografijo in oblikovanje svetlobe podpisuje tandem son:DA, kostumografinja je Ana Savić Gecan, avtorja glasbe pa sta Nenad in Alen Sinkauz. Predstava bo premierno izvedena na posebni lokaciji, v Hali B tovarne aluminija Talum v Kidričevem, ponovitve pa bodo sledile 22., 23., 29. in 30. junija. Ljubljanska premiera bo oktobra. ik