Praznovanje dneva beguncev je po mnenju državne sekretarke Barbare Brezigar pomembna tema, saj gre za najbolj ranljive skupine na svetu in zato je po njenem prav, da jim vsaka država nudi potrebno zaščito. Prepričana je, da ima Slovenija učinkovit azilni sistem in dobro sodeluje z visokim komisariatom ZN za begunce (UNHCR), ki s svojim delovanjem skrbi, da države podpisnice dosledno spoštujejo določila ženevske konvencije.

Poudarila je, da Slovenija s svojimi inštitucijami zagotavlja obravnavo iskalcem mednarodne zaščite in beguncem skladno z vsemi mednarodnimi standardi v okviru evropskega azilnega sistema. Izpostavila je tudi dobro sodelovanje ministrstva za notranje zadeve in Azilnega doma z nevladnimi organizacijami. To sodelovanje je po njenih besedah "velika dodana vrednost pri našem trudu za begunce".

Letošnji slogan Dilema - ostati in umreti ali pobegniti in preživeti? ponazarja, da je odločitev težka. Pot do svobode je, kot pravi državna sekretarka, namreč polna negotovosti, izsiljevanja in izkoriščanja in se mnogokrat konča tragično.

V imenu petih nevladnih organizacij je zbrane nagovoril tudi direktor Inštituta za afriške študije Eyachew Tefera, ki je dejal, da je vsaka nevladna organizacija prispevala svoj delež za obeležitev tega, za begunce pomembnega dneva. V tem dnevu so zbrani pogum, upanje, strah in frustracije, pravi Tefera in dodaja, da begunci zaupajo nevladnim organizacijam, saj lahko "uresničujejo sanje posameznika".

V Azilnem domu trenutno sodelujejo z osmimi nevladnimi organizacijami. Kot je dejala Nina Gregori z direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo, skupaj pripravljajo projekte, kot so nudenje pomoči ranljivim skupinam (mladoletniki brez spremstva), organizirajo tudi varstvo otrok, pomoč pri učenju, program slovenščine, ustvarjalne delavnice itd.

Za vse te projekte, ki jih izvajajo nevladne organizacije, ministrstvo za notranje zadeve po njenih besedah črpa sredstva iz evropskega sklada za begunce v 75 odstotkih, 25 odstotkov pa prispeva slovenski proračun. Tovrstni projekti v letošnjem letu so vredni okrog 600.000 evrov.

Današnji dan bodo prebivalci Azilnega doma sicer zaključili z družabnim večerom in si ogledali nastop glasbenih skupin.

Ob svetovnem dnevu beguncev sta danes skupno izjavo podali tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton in evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström, ki sta se spomnili vseh žensk, moških in otrok, ki so prisiljeni zapustiti svoje države zaradi vojn, konfliktov ali preganjanja.

Pojasnili sta, da so države članice EU leta 2011 obravnavale več kot 300.000 prošenj za azil, kar je več kot leto poprej. Ashtonova in Malmströmova sta ob tem še izrazili zaskrbljenost nad velikim številom beguncev, ki bežijo pred nasiljem v Siriji. EU sirskim beguncem skuša nuditi človekoljubno pomoč, še naprej pa se bo trudila zagotavljati zaščito žrtvam tega konflikta, sta dodali.