Zelena reka, ki se ravno pri ljubljanski Špici razcepi v dve smeri, je v soboto prevzela vlogo mehke pristajalne ploščadi, na kateri so svojo pot končale bolj ali manj leteče stvaritve Slovencev. Ti so v želji po čim boljši uvrstitvi svoje naprave načrtovali in izdelovali kar tri mesece, včeraj pa so z njimi najprej poskušali navdušiti žirijo tekmovanja, nato pa poleteti čim dlje s šest metrov visoke in 30 metrov dolge vzletne ploščadi.

Bučna podpora za vse nastopajoče

Vsem seveda ni šlo tako, kot so si zamislili, in njihova pot se je končala tik pod vznožjem rampe, ki se je z obrežja ob Ižanski cesti nad Ljubljanico stegovala kot letalonosilka. Spet drugi na prvi pogled niso obetali veliko, vsaj kar se dolžine poleta tiče, a so nas na koncu s poletom vseeno presenetili. Ob tem so poleg tekmovalcev uživali tudi gledalci, ki so se lahko pošteno nasmejali številnim duhovitim nastopom ekip na vzletišču, zabavnim letom in pristankom, vsak malo daljši polet pa si je prislužil tudi glasen aplavz. Teh navkljub pasji vročini ni manjkalo.

Tokrat še brez rekorda

Svetovnega rekorda v najdaljšem poletu v soboto v Ljubljani nismo videli, a Red Bull Flugtag je najprej tekmovanje, na katerem zelo pomembno vlogo igra predvsem kreativnost, tako letalne naprave kot nastopa pred vzletom. Na to je letos brez dvoma stavila večina ekip, videli pa smo med drugim odličen avtobus iz filma Ko to tamo pjeva, katerega nastop je spremljala izvirna glasba iz filma, pa bob iz Jamajke, princeso v srednjeveškem stolpu z divjimi polgolimi snubci ter po kreativnosti najbolje ocenjeno letalo z imenom Angry Birds. Najdaljši polet dneva je uspel ekipi Leteče šprice.

Vrli gasilci so že na vzletišču povedali, da po njihovem "gori predaleč" in da tja morajo odleteti. Gasilsko letalo je nato pristalo pri dobrih 22 metrih, dlje pa do konca tekmovanja ni uspelo priti nikomur. Za zmago jim je vseeno zmanjkalo nekaj kreativnih točk, saj je žirija v sestavi Tina Marinšek, Maša Jeraj, Filip Flisar, Peter Podlunšek in Andrej Fiorelli odločila, da jih je kljub krajšem letu bolj prepričala Mama štorklja z ekipo odraslih dojenčkov, katerih plenice bi lahko osušile tudi Ljubljanico.

Na tretje mesto so strogi žirantje postavili Mokro Mojco, svojega zmagovalca pa so z SMS-sporočili določili tudi gledalci. Po njihovem mnenju je bila najboljša ekipa Air Dolenjska, sledili pa so jima že omenjena pojoči avtobus in bob z Jamajke.