Vlada je po njegovih besedah že pripravila "zelo konkretne rešitve", a še niso "pretopljene" v zakonsko besedilo. "Predstavitve bomo začeli v tednu ali dveh. Želimo si, da se s socialnimi partnerji čim bolj uskladimo še pred poletnimi počitnicami, do jeseni pa pripravimo zakon," je napovedal Vizjak. Delodajalcem je včeraj le ponovil znana izhodišča. Cilji na trgu dela po njegovem vključujejo zmanjšanje razlik med pravicami zaposlenih za nedoločen čas in začasno zaposlenimi, zlasti mladimi, olajšani bodo postopki odpuščanja in zaposlovanja, večja bo fleksibilnost v podjetjih in med podjetji, uvedli bodo odpravninski sklad...

Vizjak je zatrdil, da je bil obisk prve seje novega upravnega odbora ZDS zgolj vljudnostne narave in da ga je izkoristil zlasti za to, da je delodajalce prepričal, naj se znova vključijo v delo delovnih skupin za pripravo socialnega sporazuma. V sredo, na izredni seji ekonomsko-socialnega sveta (ESS), se, kot smo že poročali, vlada, sindikati in delodajalci niso mogli dogovoriti o številu predstavnikov posameznega partnerja v delovnih skupinah, zato so se delodajalci odločili, da se bodo k pogajanjem pridružili šele po uskladitvi besedila med vlado in sindikati. Predsednik ZDS Milan Lukić je potrdil, da so ministrovo pobudo sprejeli in jo posredovali tudi drugim delodajalskim združenjem, saj se "brez pogajanj ne pride do cilja". Čeprav bi moral biti socialni sporazum po prvotnem časovnem načrtu pod streho že jutri, 20. junija, pa so delovne skupine začele delo šele v tem tednu. Kljub izdatni zamudi, za katero je po Vizjakovih besedah krivo sindikalno pogojevanje začetka pogajanj z dogovorom o zakonu za uravnoteženje javnih financ, minister meni, da bi lahko vsebino parafirali že do sredine julija. Dokončni podpis sporazuma naj bi bil zaradi postopkov na ESS in morebitnih zapletov (mnenja se menda najbolj krešejo glede racionalizacije šolstva) možen šele jeseni.

Nekoliko je Vizjak presenetil le z napovedjo, da bo pokojninska reforma pripravljena še letos, hkrati s spremembami delovne zakonodaje: "Ocenjujemo, da je na mizi dobro imeti obe zadevi hkrati, vsaj v temeljnih rešitvah. Več stvari kot je na mizi, lažje katero zapreš." Pokojninska reforma bi po njegovi oceni tako lahko vsaj deloma začela veljati že prihodnje leto. Reforma bo, kot je dejal, slonela na že usklajenih točkah zakona, ki je lani padel na referendumu, za tista vprašanja, ki so ostala neusklajena, pa bodo poskusili najti nove rešitve.