Mobilni telefoni so namreč postali nepogrešljiv del opreme tudi na potovanjih v tujini in uporabnikom ponujajo vedno več možnosti uporabe, pri tem pa se marsikdo ne zaveda vseh dodatnih stroškov, ki jih telefoniranje v tujini lahko prinese. "Takih uporabnikov je med vsako turistično sezono nekaj, čeprav število z leti upada," so pojasnili pri mobilnem operaterju Simobilu in kot glavni problem, da prihaja do nepričakovano visokih računov zaradi gostovanja v tujini, izpostavili nepazljivost: "Ko uporabniki pozabijo izklopiti samodejne posodobitve, ko si naložijo na telefon aplikacije, ki se samodejno povezujejo z mobilnim internetom, ali ko pozabijo izklopiti telefonsko tajnico."

Priporočljiv izklop samodejnega posodabljanja

"Medtem ko so cene mobilnega gostovanja v državah Evropske unije že precej nižje in enotne, cene klicev iz drugih držav, tudi Hrvaške, ostajajo občutno višje," opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije in pozivajo k zmerni uporabi telefona v tujini.

Čeprav naj bi tudi letos 55 odstotkov Slovencev dopustovalo na Hrvaškem, se cene mobilnega gostovanja v naši južni sosedi že več let držijo na podobni (visoki) ravni oziroma so pri večini operaterjev celo višje v primerjavi z letom 2009. Za tiste, ki se ne znajdejo v poplavi akcij in plačljivih opcij, je tako klicanje in pošiljanje kratkih sporočil (pa tudi brskanje po internetu) nekajkrat dražje, kot če bi se odpravili v zakonsko "regulirane" države EU, kot so Italija, Grčija in Španija.

Čez manj kot 14 dni, z začetkom julija, se ponovno znižujejo maloprodajne cene mobilnega gostovanja v državah EU. Na podlagi uredbe bo smel klic v Slovenijo stati največ 34,8 centa na minuto, občutno cenejši pa bodo tudi prejeti klici, ki bodo znašali največ 9,6 centa na minuto. Na drugi strani bo vsako poslano kratko sporočilo po novem stalo 10,8 (namesto 13,2) centa. V cene je vštet DDV. Z julijem bo regulirano tudi do zdaj "nedotaknjeno" podatkovno mobilno gostovanje, ki je bilo v preteklosti krivo za marsikateri več sto evrov visok račun. Za brskanje po spletu bodo lahko operaterji zaračunali do 84 centov za vsak preneseni megabajt podatkov.

Klicanje na Hrvaškem se je celo podražilo

Povsem drugačna je slika na Hrvaškem in v drugih državah na Balkanu (Črna gora, Bosna in Hercegovina...). Če so se pred leti cene odhodnih klicev pri vseh večjih slovenskih operaterjih gibale pod enim evrom na minuto, pri okoli 90 centih, pa danes številni zaračunajo celo več kot en evro na minuto. Mobitelovi uporabniki so lahko denimo poleti 2009 klicali za dobrih 88 centov na minuto, po podražitvah v letu 2010 pa plačujejo kar tretjino več. Med klicanjem na Hrvaškem se tako še najbolj splača biti uporabnik Boba ali naročnik T2, saj ima prvi pri operaterju VIPnet najcenejše odhodne klice, drugi pa pri operaterju Tele2 najcenejše dohodne klice. Pri obeh je pošiljanje SMS-sporočil najcenejše in znaša 22 centov. Zato pa pri T2 ni priporočljivo uporabljati interneta, saj je nekajkrat dražji kot pri konkurentih.

Ker imajo operaterji malo morje akcij in različnih opcij, bomo navedli le tiste, ki so jih sami izpostavili. Tako lahko najbolj številni Mobitelovi uporabniki vsak dan med 17. in 18. uro v omrežju T-Mobile kličejo in pošiljajo sporočila pol ceneje, in sicer do 15. septembra. Tudi uporabniki Debitela imajo na voljo "vesele urice", vendar le do konca avgusta. Dodatno imajo Mobitelovi uporabniki na voljo pakete z zakupljeno količino minut in SMS-sporočil. Enako svojim uporabnikom ponuja Simobil, ki pa ima še denimo tarifo "svet", s katero uporabnik za tri evre na mesec brezplačno sprejema klice. Omenimo tudi, da bo Simobil z julijem za nekaj odstotkov znižal cene podatkovnega gostovanja na Hrvaškem. Ne nazadnje je tu še Izimobil, ki s predplačniško tarifo "izi brez meja", ki stane šest evrov, ponuja na Hrvaškem pri operaterju Tele2 do 80 odstotkov nižje cene gostovanja.

Prav uporaba vse pogostejših pametnih telefonov in prenosnikov v tujini se hitro lahko sprevrže v nočno moro. Če doma za vsak preneseni megabajt podatkov (nad vključeno količino) plačate nekaj deset centov, pa tudi manj, je ta številka v nekaterih najbolj obiskanih državah, predvsem na Hrvaškem, nekajkrat, če ne celo nekaj desetkrat višja. Tako lahko že avtomatična posodobitev aplikacije na mobilnem telefonu denarnico olajša za nekaj deset evrov. Sicer imajo praktično vsi operaterji že določene limitirane zneske, ki jih lahko uporabniki porabijo v tujini, s čimer se izognejo nenadzorovani uporabi interneta.

Kako priti do poceni podatkovnega gostovanja

"Uporabnikom, ki v tujini potrebujejo veliko podatkovnega prometa, svetujem nakup predplačniških SIM-kartic, ki jih prodajajo vsi hrvaški mobilni operaterji, ali kartic, ki jih prodajajo nekatera specializirana podjetja. Take kartice kupimo na bencinskih črpalkah Ine (VIP) oziroma v lastnih trgovinah (T-Mobile) ali celo trafikah Tisak (Bonbon). Ob nakupu imajo običajno prednaloženih nekaj megabajtov prometa, dodatno pa jih lahko polnimo prek vrednostnih bonov, ki jih izdajajo bankomati (enako kot pri nas prek njih polnimo predplačniške pakete)," je pojasnil Matjaž Klančar, odgovorni urednik revije Monitor. "Kartice SIM vstavimo v telefon ali tablico in uživamo v cenah, ki znašajo tudi samo osem evrov za en gigabajt prometa. Če imamo USB-podatkovni ključek (paziti moramo, da ni zaklenjen za kartice tujih operaterjev), lahko s takšno SIM-kartico v splet povežemo tudi prenosni računalnik," je svetoval.