Ljubljana Danes se začenja Festival migrantskega filma, ki ga že tretjo leto zapored pripravljata Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat. Organizatorji so povedali, da si prizadevajo predstaviti izbor pronicljivih in provokativnih filmov, ki v ospredje postavljajo aktualne teme, povezane z migracijami, azilom in begunci. Na tak način želijo preseči tradicionalno razumevanje pojma begunec in v soj žarometov postaviti tudi modernejše vzroke in oblike begunstva ter migracij.

Organizatorji so poudarili, da so vzroki, ki begunce in druge skupine migrantov silijo v zapuščanje svojih domov, raznoliki in izvirajo iz nevzdržnih življenjskih razmer in nesprejemanja oziroma celo preganjanja posameznikov in skupin na podlagi njihovih osebnih prepričanj in lastnosti. "Osebne lastnosti in okoliščine, kot so politično prepričanje, etnični in kulturni izvor, veroizpoved in spolna usmerjenost na eni strani ter pomanjkanje pogojev za dostojno življenje, povezano z neenakomerno družbeno in gospodarsko razvitostjo držav in regij na drugi, ostajajo pomembni vzroki (prisilnih) migracij. A novo stoletje s seboj hkrati prinaša nove dejavnike, kot so podnebne in druge okoljske spremembe, ki povzročajo nove valove in smeri globalnih migracijskih tokov."

Filmske projekcije se bodo zvrstile v Slovenski kinoteki, Kinodvoru, Mestnem muzeju Ljubljana, na Letnem odru Gale hale AKC Metelkova mesto, v Galeriji Škuc in Atriju ZRC. Poleg dokumentarnih filmov bodo na sporedu tudi igrani in animirani filmi, vsem pa je po besedah organizatorjev skupno to, da pokažejo, kako sta medkulturni prenos znanja in živahno kroženje ustvarjalnih energij v današnjem svetu eden osnovnih gibalnikov družbenega razvoja, multikulturna okolja pa poligon raziskovanja odnosov med različnimi tradicijami in iskanja novih oblik sobivanja.

Več o programu in spremljevalnem programu festivala je mogoče najti na spletni strani www.fmf-slovenija.si. nr