Ljubljana To soboto bo v več kot štiridesetih krajih po Sloveniji potekala tradicionalna Poletna muzejska noč, ki jo družno organizirata Skupnost muzejev Slovenije in Mednarodni grafični likovni center, akcija pa temelji na samoiniciativnosti in entuziazmu muzejev in galerij ter prostovoljnem sodelovanju sodelujočih.

Že v prvi akciji leta 2003 je sodelovalo 24 muzejev, galerij in drugih razstavišč v Ljubljani (noč je potekala samo v prestolnici), ki so našteli 14.500 obiskovalcev. V lanski deveti (2011) akciji je sodelovalo 30 krajev in 82 ustanov, našteli pa so okoli 20.000 obiskovalcev. Organizatorji so povedali, da evalvacije potrjujejo, da večerni obisk muzeja/galerije privlači ljudi vseh generacij, med vsebinami pa najbolj pritegnejo (zanimive) razstave in zbirke, podprte s spremnimi dogodki. "Poletna muzejska noč tako postaja platforma, ki v skupno sodelovanje uspešno povezuje javne kulturne ustanove, vladne ustanove, občinske in lokalne zavode, neodvisne organizacije, festivale in druge partnerje, ki čutijo odgovornost do pomena predstavljanja kulturne dediščine javnosti, pri tem pa izkazujejo odprt in prijazen, obiskovalcu naklonjen odnos."

Letošnja Poletna muzejska noč bo ponudila prost vstop v več kot osemdeset razstavišč, poleg tega so organizatorji pripravili tudi 220 dogodkov za obiskovalce vseh starostnih skupin: odprtja razstav, vodstva, delavnice, demonstracije, kuharske izzive, družinske programe, filmske projekcije, pripovedovanje zgodb, konceptualne akcije in performanse, učne ure, glasbena doživetja in podobno, veliko ustanov pa je pripravilo tudi celovečerne programe, stkane iz številnih zaporednih dogodkov. Seznam razstavišč in urnik prireditev je mogoče najti na spletni strani poletnamuzejskanoc.wordpress.com. nr