Festivalski dogodki se bodo odvijali na različnih prizoriščih po mestu, začeli pa so se že dan pred uradnim odprtjem festivala, ko so malčki iz idrijskega vrtca predstavili dramatizacijo po vsebini slikanice z naslovom Idrijska čipka. V različnih razstavnih prostorih v mestu je odprlo vrata kar pet razstav na temo idrijske čipke.

Na čipkarski šoli v Idriji bodo danes predstavili publikacije z vzorci za klekljanje širokega risa, na gradu pa odprli letošnjo osrednjo festivalsko razstavo z naslovom "Nit ustvarja nakit", ki bo predstavila široke možnosti uporabe idrijske čipke tudi pri ustvarjanju unikatnih kosov nakita. Vrhunec prireditvenega programa bo otvoritvena slovesnost z naslovom "Via čipka ali Glasbeno popotovanje od Volendama do Idrije".

Sobotna festivalska dogajanja bodo postregla z delavnico klekljanja za odrasle, otroškim programom spoznavanja cirkuških vragolij, predstavitvami klekljanja po mestu, predstavitvijo aktivnosti pri izbirnem predmetu klekljanja na črnovrški osnovni šoli, z okroglo mizo o avtorski čipki ter večerno zabavo.

Osrednji nedeljski festivalski dogodek ostaja tradicionalno državno tekmovanje v klekljanju otrok in odraslih za priznanje Ivanke Ferjančič. Medtem ko bo komisija ocenjevala izdelke tekmovalk in tekmovalcev v vseh kategorijah, bodo festivalsko vzdušje razgreli mladi plesalci Plesnega kluba Idrija ter razglasitev najlepše čipke z razstave učenk čipkarske šole. Sledila bo še podelitev klekljarskih certifikatov in razglasitev najboljših klekljaric državnega tekmovanja v klekljanju.

Festival idrijske čipke bo ponudil tudi vrsto spremljevalnih dogodkov za vse generacije.