Merklova je v nagovoru nemškim poslancem v Berlinu pred vrhom voditeljev držav G20 v mehiškem Los Cabosu ponovila, da ni lahke poti za izhod iz krize oz. da povprečne rešitve stare celine ne bodo popeljale iz dolžniških težav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tistim, katerih oči so v teh dneh v Los Cabosu znova uperjene v Nemčijo in od nas pričakujejo odločno podporo in odgovor ... sporočam, da je Nemčija močna, da je Nemčija motor gospodarske rasti in sidro stabilnosti v Evropi," je dejala.

"Vendar pa moč Nemčije ni neomejena," je poudarila in opozorila pred precenjevanjem vloge Nemčije kot edine borke zoper krizo.

Po besedah Merklove se je namreč Nemčija v času, ko se svetovni voditelji bojijo neizmerljivega vpliva, ki bi ga lahko kriza skupne evropske valute imela na svetovno gospodarstvo, znašla v središču pozornosti.

"Dolžniška kriza bo glavna tema vrha G20," je napovedala. Dodala je, da vsi čakajo na njihove odločitve, saj je Nemčija največje evropsko gospodarstvo in glavni izvoznik na stari celini.

Pri tem je opozorila, da bo Evropa našla izhod iz krize le z močno politično unijo, ki bo omogočila večjo fiskalno koordinacijo in večji pregled.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa mora iti krepitev gospodarske rasti po besedah kanclerke z roko v roki s konsolidacijo javnih financ. "Moramo se upreti skušnjavi, da bi gospodarsko rast financirali z novim zadolževanjem," je menila.

Znova se je postavila tudi v obrambo svojega pristopa "korak za korakom", ki je bil v zadnjem obdobju deležen številnih kritik. Analitiki so denimo v zvezi z dolžniško krizo pozvali k bolj drzni akciji.

Zasedanje voditeljev držav G20 se bo v Los Cabosu začelo v ponedeljek.