Za vse tiste, ki so pokazali nadpovprečno zanimanje za briško žlahtno kapljico, se je pod pultom našlo še marsikaj zanimivega. Med debato je opomnil tudi na lanskoletno bero grozdja, ki se bo zaradi nadvse ugodnih razmer po mnenju številnih vinarjev preobrazila v eno boljših vinskih letin v zadnjem desetletju. "Letnik 2011 sem že stekleničil. Preden gre na trg, mora še malce odležati. Podoben je letniku 2009, sladkorne stopnje so visoke, saj se je lepo vreme vleklo tja do konca septembra. Vina bodo tako bolj koncentrirana, bogatejša. Le količinsko bo vina nekoliko manj, saj je bilo zaradi dolgega sušnega obdobja v grozdju manj soka," je pojasnil Benedetič, ki je zadnje tedne obiskal številne vinske procesije vsepovsod po očetnjavi. Zdaj si bo malce oddahnil, pravi, in se posvetil novi liniji vin, ki bo kmalu prišla na domači trg. Vinar, ki je doslej prisegal le na sveža vina, se je po novem preskusil še z barikiranjem oziroma staranjem vina v hrastovih sodih. Razkril je, da ne gre za zvrst, ampak za sortni vini - belo in rdeče. Kateri sorti je staral, pa ni želel izdati.
Dvorni bar spet v znamenju Goriških brd
V Dvornem baru na nabrežju Ljubljanice je poseben vinski večer pripravil Klemen Benedetič iz Vipolž, še eden iz mladega rodu briških vinarjev, ki z velikimi koraki stopa na slovenski vinski trg. Številnim obiskovalcem, ki jih je nase prikoval tudi s kuhanim pršutom in domačim paradižnikom, je na pokušino ponudil sivi pinot, chardonnay in briško kraljico rebulo (vse letnik 2010) ter leto dni starejši chardonnay, ki mu je družbo delal vrstnik, barikiran merlot.
![Klemen Benedetič iz Vipolž v Goriških brdih je pred Dvornim barom na nabrežju Ljubljanice pripravil prvovrstno degustacijo...](/i/as/2012/06/13/1042535711_1.jpg)
Klemen Benedetič iz Vipolž v Goriških brdih je pred Dvornim barom na nabrežju Ljubljanice pripravil prvovrstno degustacijo svojih vin, vse skupaj pa začinil s kuhanim pršutom, ki ga je rezal ves večer. (Foto: Vanja Alič)