Znanstveniki so v Veliki Britaniji preučili prehrambene in nakupovalne navade približno dva tisoč ljudi in ugotovili, da so vedno manj pazljivi pri hrani in načinu priprave, piše BBC. Glavni razlog je finančna kriza, zaradi katere ljudje zapravijo manj denarja za hrano.

Raziskava je pokazala, da ljudje zavržejo vedno manj ostankov kosil in večerij temveč jih pojejo čez nekaj ur ali naslednji dan. Težave pa nastanejo, ko hrana po pripravi dolgo časa ni zaužita, saj lahko takrat pride do do zastrupitve. Ljudje tudi manj upoštevajo roke za uporabo živil, ki so natisnjeni na embalaži.

Ključno je pravilno shranjevanje

Število primerov zastrupitve s hrano poskoči vsako poletje, ko so temperature višje in se bakterije v hrani množijo hitreje. "Ker se zaradi višjih cen živil višajo tudi gospodinjski izdatki za hrano, želijo ljudje izkoristiti največ za svoj denar," meni strokovnjak za prehrambeno varnost v Agenciji za živilske standarde Bob Martin. "Učinkovita uporaba ostankov obrokov je dober način za varčevanje pri izdatkih za hrano, vendar pa je pri tem treba paziti za pravilno shranjevanje hrane," je dodal.

V raziskavi je bilo ugotovljeno, da tretjina ljudi za oceno oporečnosti hrane in živil bolj zaupa izgledu in vonju kot datumu, ki označuje rok uporabnosti. "Tak način preverjanja ali je hrana uporabna je sicer zelo enostaven, vendar pa bakterije kot so E.coli in salmonela ne povzročajo nikakršnega razbarvanja živil ali spremembe vonja. Tudi, ko je živilo z bakterijo že zelo okuženo," še trdi Martin.

Ostanke zaužijmo največ dva dni po pripravi

Na agenciji priporočajo, da ostanke obrokov shranimo v hladilnik takoj, ko je to možno in zaužijemo največ dva dni po njihovi pripravi. Dobro je, da pri pogrevanju hrane, le-to segrejemo na vsaj 70 stopinj celzija, saj pri tej temperaturi ubijemo vse bakterije.