Na današnji popoldanski 30. skupščini HZS v sejni sobi v Tivoliju prav gotovo ne gre pričakovati ponovitve lanskih dogodkov, bi pa znalo biti precej bolj vroče in zanimivo na 95. seji predsedstva. Že dlje časa je znano, da je pisarna hokejske zveze zunanji revizijski hiši Ernst & Joung naročila preiskavo poslovanja v HZS za obdobje med letoma 2007 in 2011, ugotovitve pa so se izkazale za osupljive. Neodvisni revizorji so namreč zaznali številne sume kaznivih dejanj, zato gre na današnji seji predsedstva HZS pričakovati vložitev kazenskih ovadb zoper takratno vladajočo zasedbo. Po naših informacijah so vpleteni nekdanji predsednik HZS Ernest Aljančič, generalni sekretar Matjaž Žargi in pravni strokovnjak Marko Schulz.

Zdajšnja sedmerica članov predsedstva HZS se je prejšnji mesec že seznanila s poročilom revizijske hiše, odvetniška pisarna Mira Senice pa je prav tako že pripravila osnutek predloga kazenskih ovadb, ki so ga sestavili na podlagi vseh informacij iz poročila. Glede na zasedbo v predsedstvu je pričakovati, da bo predlog za vložitev kazenskih ovadb šel skozi sito. Domnevamo lahko, da bo potrjen z glasovalnim izidom vsaj 4:3, saj so bila mnenja okoli Ernesta Aljančiča deljena že na prejšnjih sejah. Pričakovati gre, da bodo za vložitev ovadb glasovali Matjaž Rakovec, Dejan Kontrec, Igor Angelovski in Peter Svetina, proti pa bi lahko bili Slavko Kanalec, Andrej Verlič in Marko Pogačnik. Zadnja dva sta aprila podpirala Aljančičevo kandidaturo za članstvo v senatu Mednarodne hokejske zveze (IIHF), ki sicer ni bila sprejeta, obenem pa sta že dlje časa precej naklonjena krogom okoli nekdanjega predsednika.

Aljančičevo podjetje Class I od HZS še vedno zahteva 300.000 evrov, hokejska zveza pa meni, da za takšno terjatev ni pravne osnove. Zveza je Aljančiča, čigar podjetje ima občutno slabše poslovne rezultate, odkar je Rakovec predsednik HZS, že pozvala k predložitvi dokumentacije, a je še ni dobila. Zoper nekdanjo garnituro v vrhu zveze je nekaj sumljivih poslov odkril tudi nadzorni odbor HZS pod vodstvom Branka Terglava. Nadzorniki so ugotovili, da je bil napačno knjižen nakup osemnajstih gorskih koles v vrednosti 14.000 evrov, ki so bila namenjena reprezentantom za uspešen nastop in prvo mesto na svetovnem prvenstvu divizije I 2010 v Tivoliju.

Povrhu pa nadzorni odbor meni, da je v nekaterih primerih pod vodstvom Aljančiča šlo za sum oškodovanja HZS in goljufije. Nadzorni organ denimo ugotavlja, da v letih 2009 in 2010 ob nakupu hokejske opreme v višini dobrih 25.000 evrov ni bilo predloženih ustreznih dokumentov. Nadzorniki obenem predlagajo še razveljavitev pogodbe med Class I in agencijo Infront, saj se denar iz marketinških pravic IIHF dodeljuje Aljančičevemu podjetju namesto Hokejski zvezi Slovenije, pravijo v nadzornem odboru.