A ker se stoječa voda kar hitro segreje in kmalu ne nudi več prijetne ohladitve, smo med kopalnimi vodami v Sloveniji poiskali tiste, ki vas bodo skoraj podhladile. Morje smo odšteli, saj se prepogosto segreje nad prijetnih 21 stopinj Celzija, poleg tega pa je zelo malo tistih, ki pridejo na plažo in potem razmišljajo, ali bi sploh šli v vodo ali ne. Drugače je pri rekah in jezerih, ki sicer delujejo vabljivo, a mraz dobro skrivajo.

Preden nenadzorovano in vzneseno zakoračite v kakšno Sočo ali Kolpo in vas zaboli čelo – pa ne od vaše zaslepljenosti nad lepoto reke, temveč zaradi krčenja žil ob mrazu –, si preberite, kakšne so srednje temperature določenih kopalnih voda med sezono.

Severozahod Slovenije se ponaša z dvema jezeroma – Bohinjskim in Blejskim, v kampu Šobec pa kopalce med sezono vabi tudi Šobčev bajer. Najtoplejše je Blejsko jezero, predvsem zaradi tega, ker ni tako pretočno kot Bohinjsko.

Seznam kopalnih voda v kopalni sezoni 2012 si lahko pogledate na tej povezavi.

Srednja temperatura Šobčevega bajerja med sezono je 18,9 stopinj Celzija. Še hladnejše je Bohinjsko jezero, ki se čez poletje segreje na 18,4 stopinje Celzija. Pri slednjem velja še opozorilo, da se ne potapljajte pregloboko – tam so temperature še nižje.

Priljubljeni slovenski reki, ki med sezono privabita številne tako domače kot tuje turiste, sta Krka in Kolpa. Krka se med sezono segreje nekje na 15,2 stopinje Celzija, Kolpi pa temperatura glede na kopališča niha. Pri kopalnem območju Prelesje-Kot je srednja temperature Kolpe med sezono mrzlih 15,9 stopinj Celzija, pri Podzemlju pa se celo dvigne na 23,2 stopinj Celzija. (Vse si lahko pogledate v razpredelnici).

Nič kaj bolj topli nista reka Idrijca, ki se ogreje na 16,2 stopinje Celzija, in reka Nadiža, ki v vročini hladi s svojimi 17,3 stopinje Celzija.

Rekorderka pa je zagotovo bistra hči planin. Soča ima na kopalnem območju Čezsoča samo 10,5 stopinj Celzija, najbolj topla pa je v Kanalu, kjer se živo srebro dvigne na 15,3 stopinje Celzija.

Srednje temperature kopalnih voda
Reka/jezero/bajer kopalno območje srednja temperatura tekom sezone
Šobčev bajer Kopališče Šobčev bajer 18,9
Bohinjsko jezero Fužinski zaliv 18,4
Ukanc 18,5
Krka Žužemberk 15,2
Straža 15,2
Kolpa Prelesje–Kot 15,9
Sodevci 17,2
Radenci 16,1
Damelj 19,4
Podbrežje–Fučkovci 22,2
Podzemelj 23,2
Primostek 22,9
Učakovci–Vinica 18,7
Adlešiči 20,5
Dragoši–Griblje 20,6
Idrijca Idrijca v Bači pri Modreju 16,2
Nadiža Kopalno območje Nadiža 17,3
Soča Čezsoča 10,5
Tolmin I 12,0
Tolmin II 12,7
Kanal 15,3
Solkan 14,3