"Preden poslanke in poslanci sprejmejo zelo veliko odgovornost, morajo imeti predstavljene natančno vse podatke, tako glede vrednosti projekta kot vsega ostalega," je dejal Černač.

Medtem ko je francoski dobavitelj Alstom rok za sprejem poroštva za 440 milijonov evrov vredno posojilo, ki bi ga Termoelektrarna Šoštanj (Teš) za gradnjo šestega bloka najela pri Evropski investicijski banki, preložil na 17. junij, pa zakon o poroštvu ni uvrščen na junijsko sejo. Odbor DZ za finance in monetarno politiko ga namreč še ni obravnaval, saj želi pridobiti dodatna pojasnila glede izpolnjevanja pogojev.

"Vodstvo projekta je odgovorno za to, da izpelje vse postopke, tako glede izpolnitve pogojev glede zakona o poroštvu kot glede samega vodenja projektov," je dejal Černač ter opozoril, da vsi ti elementi še niso izpolnjeni.

Ob tem je spomnil na svoje stališče, da je treba odgovorno pristopiti in odločati na točki, ko verjetno ni več mogoče spreminjati posameznih elementov tega projekta, a da ni mogoče prevzeti bremena poroštva, če niso izpolnjeni vsi pogoji iz vladnega sklepa.

V koaliciji pričakujejo, da bodo pogoji, ki jih je postavila vlada, izpolnjeni in bo dokončno opredeljena skupna vrednost projekta. Ko bo to dorečeno, bodo izpolnjeni vsi pogoji in bodo lahko dali poroštvo, je za STA dejal Virant in še poudaril, da pa se ne "pustijo prisiljevati".

Vlada se je sicer pozitivno opredelila do prevzema poroštva, a je postavila nekatere pogoje. Tešu je že februarja naložila, da zniža investicijsko ceno projekta in da s Premogovnikom Velenje sklene dolgoročno pogodbo za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul. Hkrati hoče zagotovilo, da bo projekt končan po terminskem načrtu, da bo Teš zagotovil vse pogoje za doseganje ustrezne donosnosti projekta, pa tudi zagotovilo, da bo omejitev izpustov CO2 skladna z investicijskim programom.