Med januarjem in marcem se je avstralski bruto domači proizvod (BDP) na letni ravni okrepil za 1,3 odstotka, kar je občutno nad pričakovanji analitikov. K temu je močno prispevala predvsem aktivnost v rudarskem sektorju, ki je odtehtala za težave, s katerimi se v luči močnega avstralskega dolarja spopadajo nekateri drugi sektorji avstralskega gospodarstva.

Zahodni del Avstralije, bogat z rudami, je na letni ravni beležil kar 13,6-odstotno gospodarsko rast. Avstralija se ima za odlične rezultate zahvaliti predvsem Kitajski, ki krepi povpraševanje po železovi rudi in drugih surovinah.

"Bilo pa je tudi veliko negativnih dejavnikov, zato gre za resnično izjemen dosežek," je rezultate komentiral avstralski minister za zakladništvo Wayne Swan. Ta je ocenil še, da visoka gospodarska rast pomeni, da bo 1500 milijard avstralskih dolarjev (1180 milijard evrov) vredno gospodarstvo preneslo davek na izpuste ogljikovega dioksida, ki ga bodo največji industrijski onesnaževalci plačevali od prihodnjega meseca naprej.

Vladni kritiki so namreč prepričani, da bo dajatev v višini 23 avstralskih dolarjev (18,1 evra) za vsako metrično tono izpustov CO2 botrovala izgubi delovnih mest. "Kljub tej dajatvi bo naše gospodarstvo še naprej raslo," je prepričan Swan.

Avstralska centralna banka je sicer v torek drugi mesec zapored znižala ključno obrestno mero, tokrat na 3,5 odstotka, s čimer se bori proti negativnim vplivom evropske dolžniške krize ter upočasnjevanja rasti kitajskega gospodarstva.