Minuli mesec je banka ključno obrestno mero znižala za 0,50 odstotne točke, kot razlog za to pa je navedla padec aktivnosti na nepremičninskem trgu in medlo rast nacionalnega gospodarstva zunaj rudarskega sektorja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Banka je leta 2009, ko se je začela Avstralija soočati s prvim kriznim valom, ki ga je s pomočjo krepkega kitajskega povpraševanja po njihovih surovinah premagala brez padca v recesijo, ključno obrestno mero znižala na tri odstotke, do konca leta 2010 pa jo je zvišala na 4,75 odstotka.

Avstralski finančni minister Wayne Swan je danes izrazil optimizem, da bo rast kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP) vendarle dovoljšna, da bo Avstraliji uspelo izpolniti letošnje cilje.

Kot je izpostavil, država čuti tudi posledice dogajanja v območju evra. K temu je dodal, da Avstralija ta trenutek vendarle leži "na najboljšem delu sveta".

Avstralija naj bi tekoče fiskalno leto, ki se bo zaključilo 30. junija, s pomočjo razmaha rudarske dejavnosti sklenila s triodstotno, prihodnje leto pa s 3,25-odstotno gospodarsko rastjo.