V današnjem sporočilu za javnost je kongregacija izpostavila dele knjige redovnice Margaret Farley z naslovom Samo ljubezen, ki so v nasprotju s katoliško vero.

"Med mnogimi zmotami in dvoumnostmi v tej knjigi so tudi njena stališča do samozadovoljevanja, homoseksualnih praks, istospolnih zvez, trajnosti zakona in do problema ločitve in ponovne poroke," piše v pet strani dolgem sporočilu.

Kongregacija želi s sporočilom, ki ga je potrdil tudi papež Benedikt XVI., posvariti vernike, da knjiga ni verodostojen izraz katoliških naukov.

Knjiga Samo ljubezen: Okvir za krščansko spolno etiko je izšla že leta 2006. Farleyjeva pa ni samo redovnica, temveč je tudi predavateljica na prestižni ameriški univerzi Yale. Kongregacija je po prvotnem pregledu knjige Farleyjevo obvestila o doktrinarnih težavah knjige in jo prosila, naj jasno izrazi svoja stališča.

Farleyjeva je v odgovoru priznala, da nekateri od njenih odgovorov na vprašanja o spolni etiki odstopajo od tradicionalne krščanske doktrine. Vendar je dejala, da je poskušala pokazati, da so njena stališča kljub temu "v skladu z najbolj osrednjimi nauki teh teoloških in moralnih tradicij", poroča nemška tiskovna agencija dpa.