Le v razredu moto2 so na koncu zaigrali italijansko himno v čast Andree Iannoneja, najboljši Španec v tej konkurenci pa je bil Marc Marquez na tretjem mestu.

Dirko v Barceloni je odlično začel Pedrosa, ki se je iz druge startne vrste izstrelil v vodstvo, mimo najboljših iz kvalifikacij pa se je prebil še Ben Spies. Lorenzu, najboljšemu iz sobotnih kvalifikacij, je po boju s Caseyjem Stonerjem za začetek ostalo le tretje mesto. A Avstralca sta kmalu prehitela še Andrea Dovizioso in Cal Crutchlow. Po nekaj krogih je skušal Spies napasti Pedroso, toda poskus se je končal v pesku, Američan pa je izgubil vse možnosti za visoko uvrstitev, čeprav se je vrnil v dirko in bil na koncu deseti.

Vodilna skupina Pedrosa, Lorenzo, Dovizioso, Crutchlow in Stoner je tako edina ostala v boju za prva mesta, po slabi tretjini je Lorenzo prehitel Pedroso, nekaj pozneje pa se je na četrto mesto prebil svetovni prvak Stoner. Nekdanji večkratni svetovni prvak Rossi, ki je na prejšnji dirki po daljšem času spet zablestel in v Le Mansu prišel do stopničk, tokrat ni mogel računati na kaj več kot sedmo mesto. V ospredju se Pedrosa še ni predal, saj je v 14. krogu spet prišel pred Lorenza, a je imel njegov rojak na Yamahi le zadnjo besedo: Pedrosa se je šest krogov pred koncem nekoliko uštel pri zaviranju, Lorenzo pa je to takoj izkoristil in se prebil mimo njega. Do cilja je nato prednost povečal na nekaj sekund in si zagotovil miren konec dirke. Zanimiv je bil tudi boj za zadnjo stopničko, dobil pa ga je Dovizioso in s tem prvič v tej sezoni stopil na oder za zmagovalce, Stoner pa je ostal brez njega na četrtem mestu.

"Dirka je bila težka, na začetku sem bil celo le četrti, a vseeno sem imel dober ritem. Nisem delal napak, počasi sem dvigoval ritem in izkoristil Danijevo napako. Do konca sem nato odpeljal na polno," je bil zadovoljen Lorenzo, za odtenek slabše volje je bil Pedrosa: "Nenavadna dirka, zame je bil začetek dober, potem pa me je Jorge ujel. Na koncu nisem zdržal takšnega ritma, malo mi je žal, da nisem zmagal, a drugo mesto tudi ni tako slabo."

V skupnem seštevku se je pred nadaljevanjem sezone, dirkači se bodo čez 14 dni pomerili v britanskem Silverstonu, Lorenzo utrdil v vodstvu in ima zdaj 115 točk. Branilec naslova Stoner jih ima s 95 že 20 manj, še deset točk več pa zaostaja Pedrosa na tretjem mestu.

Moto2: Marquez se je moral zadovoljiti s tretjim mestom

V razburljivem finišu dirke v srednjem razredu moto2 je dva kroga pred koncem Švicar Thomas Lüthi prehitel Marca Marqueza, ta je naredil napako in zdrsnil, a še ujel motocikel. Toda ko se je vrnil v dirkaško linijo, je trčil z rojakom Polom Espargarom; za slednjega se je dirka končala s spektakularnim padcem, na srečo brez poškodb, Marquez se je moral na koncu zadovoljiti s tretjim mestom, do cilja pa je Andrea Iannone prehitel Lüthija in ostal na prvem mestu. Skupno je v vodstvu SP zdaj Lüthi, a le dve točki pred Marquezom (88-86).

V najšibkejšem razredu zmaga domačinu

V najšibkejšem razredu moto3 je domačin Maverick Vinales prvi startni položaj spremenil tudi v končno zmago, najbližja zasledovalca Nemec Sandro Cortese in Portugalec Miguel Oliveira sta zaostala več kot sedem sekund. Skupno pa je vrstni red na vrhu obraten, Cortese ima sedem točk več kot Vinales.