Ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Janković je izpostavil, da je bilo v medijih prikazano tako, kot da je denar iz proračuna Mestne občine Ljubljana (MOL) prejel osebno. V resnici pa je šlo za posojilo med podjetjema, MOL pa nikakor ni bila vpletena.

"V resnici sploh ne gre za končno poročilo Dursa"

Prepričan je, da se je pregled na Davčni upravi RS (Durs) začel že novembra 2011, tik pred parlamentarnimi volitvami. Ob tem je navedel, da je njegov protikandidat Janez Janša tedaj celo javno rekel, da tisto, kar bremeni njega na sodišču v zvezi s Patrio, ni nič proti temu, kar čaka Jankovića. "Pa vsi vemo, da Janez Janša ni zaposlen na Dursu," je dodal.

Po njegovem mnenju v resnici sploh ne gre za končno poročilo Dursa, ampak za to, da ga morajo imeti v tej zgodbi dolgo časa.

Glede podjetja KLM Janković pojasnjuje, da je bilo ustanovljeno zgolj zato, da so bile prek njega kupljene delnice in se plačujejo obresti za kredit, s katerim so nekdanji menedžerji Mercatorja kupili delnice. Sam je iz dolga, ki mu ga dolguje Electa, zase in za kolege poravnal že za 1,2 milijona evrov obresti.

"Ne jaz ne kdorkoli drug od solastnikov za asignacije nismo vedeli. Direktor podjetja KLM je moj sin, posluje samostojno in asignacije so zakonite," pojasnjuje.

"Kako naj pokažem papirje, če nisem še ničesar prejel?"

Glede na to, da je Electa malo podjetje in da so pristojni organi postopek začeli že novembra lani, pa bi po njegovih besedah lahko preiskavo že zdavnaj končali. "Pet služb se s primerom ukvarja pol leta, pa še ni zaključka. In kaj naj dokazujem? Spomenka Hribar pravi, naj pokažem papirje! Kaj naj pokažem, če ničesar še nisem prejel, nobenega uradnega vprašanja, nobene odločbe," sprašuje Janković.

V zvezi s preiskavo zaradi posla v Nišu, ko je še vodil Mercator, pravi, da je bila revizija v petih točkah naročena leta 2006, ko je prvič kandidiral za župana. Ovadba proti njemu je bila poslana na policijo pod prvo Janševo vlado leta 2007. A je policija leta 2010 ugotovila, da ni nič spornega.

"Z Janšo nisva enakovredna - jaz sem le obdolžen in v preiskavi"

Janković dodaja, da se tožilstvo v Ljubljani s tem ni strinjalo. "Kateri tožilec vodi postopek? Gospod Jaka Brezigar, sin Barbare Brezigar. Ta je potem iz revizije izločil Niš in ponovno sem moral na zaslišanje, ki je bilo tudi tokrat korektno. Nato je gospod Brezigar zadevo poslal na sodišče," še pravi.

Sicer pa se s predsednikom republike strinja, da predsedniku vlade Janezu Janši manjka legitimnosti, ker je obtožen. "Janša je obtožen v primeru Patria in sedaj želi dokazati, da sem tudi jaz obtožen. Da bova enakovredna. Vendar nisva, saj sem le obdolžen in v preiskavi," poudarja.

Na očitke, da je marioneta v rokah starih politikov pa odgovarja, da je sam na te t.i. strice in tete, ki so ga javno podprli, ponosen. Kot dodaja, pa imajo nekateri za seboj strice, ki se ne vidijo, pri tem pa omenja veleposlanike.