Čeprav je župan Alojzij Muhič vseskozi poudarjal, da občina sama za dvorano nima denarja, propadla sta tudi dva razpisa za zasebnega partnerja, naj bi Novomeščani zdaj dvorano gradili s štirimi milijoni posojila, tremi milijoni lastnih sredstev, dva milijona in pol evrov pa naj bi prispevala država. Košarkarska zveza Slovenije je namreč novomeški in ptujski občini postavila ultimat, da do 30. junija pridobita za dvorani gradbeno dovoljenje in zapreta finančno konstrukcijo, če želita sodelovati na košarkarskem prvenstvu.

Župan Muhič je dejal, da mu je konzorcij zainteresiranih gradbenih podjetij zagotovil, da je dvorano mogoče postaviti do 30. junija 2013, torej dva meseca pred začetkom prvenstva. "Samo z nadaljevanjem projekta lahko tudi počrpamo 2,5 milijona evrov državnega denarja za 9,8 milijona evrov vredno investicijo. Za državni denar ne bo razpisa, saj gre za namenska sredstva, jih pa moramo koristiti v letu 2012," je še povedal župan in poudaril, da mora občina plačati tudi spremembo namembnosti zemljišč, če želi gradbeno dovoljenje. Dodal je, da je projekt delno pripravljeno podpreti tudi dolenjsko gospodarstvo, kar pa se je v preteklosti že izkazalo za malo verjetno.

Medtem ko so koalicijski svetniki v večini menili, da dolenjska prestolnica potrebuje športni objekt, ki zadostuje osnovnim mednarodnim standardom in da je občina v projekt Portoval vložila že toliko denarja, da ga je treba nadaljevati, sta opozicijska svetnika Ivan Grill in Gregor Macedoni opozorila, da je precej nerealno pričakovati, da bi imeli do konca junija zaprto finančno konstrukcijo za dvorano.

"Pridobitev gradbenega dovoljenja še ne pomeni, da bo občina dobila državno pomoč. Denar je bolj potreben drugje," je dejal Grill, Macedoni pa je pozval župana, naj predloži dokument, da je dvorano res možno zgraditi za 9,8 milijona evrov, kot trdi. Bojan Kekec je poudaril, da sta razpisa za zasebnega partnerja propadla tudi zaradi tega, ker ni bilo zaprte finančne konstrukcije in da lahko občina s tako velikim projektom zapade v velike likvidnostne težave. Svetnik Franc Beg pa je sklenil, da ga potek projekta vse bolj prepričuje, da je nadaljevanje vezano zgolj na poplačilo dosedanjih izvajalcev, ne pa na dejansko zgraditev dvorane.