Nekaj nas je lahko srečnih, saj smo našli skupino, v kateri vadimo integralno jogo, kjer dvakrat na teden iščemo ravno to, "kako vzpostaviti porušeno ravnotežje". Nekaterim uspeva bolje, drugi se še ne uspemo v celoti posvetiti vadbi joge, ne uspemo se še dovolj posvetiti sebi. A vendar, v trenutku, ko naložimo na avto svoje kolo, pustimo doma računalnik in izklopimo mobilni telefon ter se napotimo v neizmerno širjavo prekmurske ravnice, Panonskega morja, kjer se skozi nepregledna polja koruze, pšenice, oljne repice in ovsa lenobno zvija reka Mura, vemo, da bomo preživeli teden dni s samim seboj, se posvetili le sebi in svojemu iskanju.

Skupaj do novih spoznanj

V tihem in mirnem kotičku, obdanem s travniki in sadovnjaki, kjer trte vabijo z okoliških gričev in gospodar Janez Panker in prijazna gospodarica Cecilija kar vabita na domačo češnjo, se zleknemo na sveže pokošeno travnato preprogo ob potoku in se prepustimo svojim mislim ali jih celo skušamo preglasiti s šepetanjem svoje mantre. Dan začnemo z jutranjo vadbo hata joge, ki traja vsaj dobro uro. Po vadbi sledi okusen zajtrk pri gospodarju - tu najde vsak nekaj zase, od vegana in vegetarijanca do vsejedca. Po zajtrku se skupina poda na dnevni izlet s kolesi, ki je vsak dan drugače tematsko obarvan - kulturna dediščina, etnične posebnosti, energetske točke, sakralni objekti, gospodarske dejavnosti, vse se najde na našem seznamu potepov. Na postanku, ki si ga privoščimo v mirnem kotičku, nam gospodar dostavi svoje dobrote. Zaužijemo nekaj slastnega in tam se začne obvezna dvourna tišina, kjer vsakdo lahko meditira, se umakne v tišino ali poišče svoje drevo, ki mu, kot velikemu bitju, izkaže svoje spoštovanje. Pot nadaljujemo do cilja in zadovoljni se vrnemo na naš začasni dom. Po vrnitvi in osvežitvi je popoldan spet na vrsti vadba joge, tokrat krija joga, kjer v tednu dni prečistimo in aktiviramo vse energetske centre. V skupini smo različni posamezniki in vsak s svojo zgodbo, svojimi težavami ali telesnimi bolečinami, vse to lahko zaupamo učitelju, drug drugemu in skupaj odkrijemo nove rešitve. Večer in večerja je doživetje zase, a ne le zaradi hrane (na voljo so štirje meniji), svoj čar imajo tudi čudovit ambient, sproščeno osebje in gostoljubna kuharica. Po večerji se usedemo v prijetno hladno dvorano pri gospodarju in neutrudno predelujemo Kojčev Učbenik življenja, ki je tako blizu jogijski filozofiji. Nekateri ga sami ali skupaj beremo že leta in vsako leto ga razumemo drugače… rastemo.

Po tednu dni takšnega odmika ali RETREATA se vrnemo v Ljubljano sveži, spočiti in, sicer kakor kdo, vedno bližje samemu sebi. Marsikdo se rad vrača v to prijazno okolje moravskih ravnic, med prijazne, dobre ljudi, v mir in samoto, le korak stran od zdraviliškega vrveža.