Bolj izkušeni pohodniki izhodišča za svoje planinske ture večinoma izberejo nekoliko zunaj Bleda. "Zapeljejo se na bližnjo Pokljuko, Bohinj ali pod Karavanke. S Pokljuke vodijo čudovite poti na okoliške vrhove (Viševnik, Mali in Velki Draški vrh, Debela peč, Mrežce, Brda, Lipanski vrh, Tosc, Debeli vrh…) in planine (Lipanca, Uskovnica, Konjščica, Zajamniki…); s Pokljuke vodi tudi priljubljena in zelo obiskana pot na našega očaka Triglav. Prav tako je za planinske ture kot izhodišče priljubljen Bohinj za bohinjske in seveda tudi za ostale okoliške gore," najbolj obiskane pohodniške cilje opiše Zdenka Mihelič iz PZS, kjer iskreno pozdravljajo akcijo Očistimo slovenske gore in planine.

V organizaciji Zavarovalnice Triglav ta že tretje leto zapored skrbi za to, da ohranimo našo naravo čisto in neokrnjeno. V prvih dveh sezonah so planinci s smetmi napolnili že več kot 50.000 vrečk in jih odnesli v dolino, letos pa so pobudniki akcije število gorskih domov in planinskih postojank, ki so opremljeni z biorazgradljivimi vrečkami, še povečali ter tako opremili kar 35 planinskih postojank v Julijskih Alpah, Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah in v sredogorju.

Tretja sezona akcije Očistimo slovenske gore, ki so jo planinci pod okriljem največje slovenske zavarovalnice konec aprila odprli na Sv. Joštu nad Kranjem, tudi letos prinaša novosti. Aktualni bosta mobilni aplikaciji Gorski priročnik (SOS) in Očistimo gore (tehtamo število nabranih smeti v skupnem kontejnerju), katerih prihod bodo organizatorji sproti napovedovali, novost pa je tudi spremenjeno spletno mesto www.ocistimogore.si, na katerem zagrizeni planinci že veselo polnijo največji slovenski planinski album s svojimi fotografijami ter v planinsko knjižico beležijo svoje pohodniške uspehe.