Delavcem, ki prejemajo od 620 do 829 osnovne bruto plače, se bo plača znižala za štiri odstotke. Tistim, ki prejemajo od 830 do 1224 evrov, se bo plača znižala za 4,5 odstotka. In delavcem, ki prejemajo več kot 1224 evrov, se bo plača znižala za 5 odstotkov.

Delavcem, ki prejemajo plače po individualnih pogodbi, se bodo plače znižale za 16 odstotkov, prav tako vodstvu. Poleg tega v času veljavnosti dogovora delavci z individualnimi pogodbami ne bodo prejemali nobenih stimulacij.

Gre za enega najpomembnejših ukrepov, kako izboljšati poslovanje družbe, ki je v prvem četrtletju pridelala osem milijonov evrov izgube. V dveh letih naj bi SŽ s sporazumom prihranile 28 milijonov evrov.

Pogajanja so bila težka, a nujna. Kot je za TV Slovenija včeraj povedal prvi sindikalist na Slovenskih železnicah Silvo Berdajs, bo znižanje plač v povprečju za 4,2 odstotka veljalo od 1. maja do konca leta 2013. Vodilni so se odpovedali tudi regresu, medtem ko ga bodo ostali prejeli v višini minimalne plače. Po posebni lestvici se znižuje tudi dopust.