Španija se je v prvem četrtletju znova znašla v recesiji, saj se je njena gospodarska aktivnost skrčila že drugo trimesečje zapored. Poleg tega je med januarjem in marcem zabeležila 23,4-odstotno brezposelnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španska centralna banka je zdaj ocenila, da bo recesija v močno zadolženi državi trajala vsaj do sredine leta. "Kazalcev za drugo četrtletje še ni veliko, tisti, ki so, pa kažejo na nadaljevanje krčenja gospodarstva," so v poročilu zapisali predstavniki banke.

Kot so pojasnili, iz španske predelovalne industrije prihajajo poročila o vse bolj šibkemu tujemu povpraševanju po njihovih dobrinah. Slabe novice prihajajo tudi iz gradbeništva, kjer ukinjajo vse več delovnih mest. Aprila je bila tako brezposelnost med z gradbeništvom povezanimi delavci že 17,3-odstotna.

Nadaljnje zmanjševanje obsega španskega bruto domačega proizvoda (BDP) je že napovedal tudi španski gospodarski minister Luis de Guindos.

Potem ko je Španija v zadnjem četrtletju lani in prvem četrtletju letos ločeno zabeležila 0,3-odstotni padec BDP, Madrid državi za celotno letošnje leto napoveduje 1,7-odstotno krčenje gospodarstva, za prihodnje leto pa 0,2-odstotno rast BDP.

Španska vlada je sicer kljub pesimističnim gospodarskim napovedim odločena vztrajati pri implementaciji varčevalnega programa in omejiti javni dolg. Po njenem prepričanju je namreč prioriteta obnoviti zaupanje vlagateljev v državo.

Španski javnofinančni primanjkljaj je bil lani pri 8,9 odstotka BDP, kar je precej nad šestimi odstotki BDP, kolikor je bil cilj, o katerem so se španske oblasti dogovorile z EU.

Vlada načrtuje, da bo primanjkljaj letos znižala na 5,3 odstotka BDP, leta 2013 pa na tri odstotke BDP, kar predstavlja zgornjo mejo po paktu o stabilnosti in rasti.

To bo vsekakor težka naloga, saj recesija in visoka brezposelnost, zaradi katere ima država več stroškov s socialo, denimo z nadomestili za brezposelnost, pomembno znižujeta proračunske prihodke.