Prenos terjatve v višini 471.000 evrov do Top mobila na Luks, ki je bila podlaga, da je Luks kasneje v izvršilnem postopku pridobil hotel Hesper, je sicer pod drobnogledom tožilstva. Pri vprašljivem prenosu terjatev naj bi imel pomembno vlogo nekdanji dolgoletni direktor Johnson Controls - NTU Dušan Grabnar, ki so ga ameriški lastniki leta 2007 razrešili s položaja.

Luksova terjatev do Top mobila naj bi izvirala iz posojila, ki ga je po Grabnarjevem zatrjevanju Top mobilu odobril Koroški holding. V njem je bil med drugimi poleg Grabnarja do konca lanskega leta solastnik tudi znani koroški podjetnik Janko Zakeršnik. Potem ko je Koroški holding na Luks prenesel terjatev do Top mobila, pa naj bi se začelo sumiti, da je pri poslu prišlo do ponarejanja listin. Cesijska pogodba naj bi bila podpisana 1. januarja 2009, podjetje Luks pa je bilo ustanovljeno šele nekaj mesecev kasneje. Povedano drugače: Luks naj bi pridobil terjatev do Top mobila, ko sploh še ni obstajal.

Tudi na razdelilnem naroku pičle stečajne mase Top mobila prejšnji mesec je po naših informacijah njegov pooblaščenec odvetnik Tomaž Savec iz odvetniške pisarne Završek opozoril na neskladnost datumov v cesijski pogodbi. Po njegovih pojasnilih je bila zaradi resnega suma, da je bila cesijska pogodba lažna, leta 2010 zoper dve pravni osebi (Top mobil in Luks, op.p.) in več fizičnih oseb (kot odgovornih oseb pravne osebe) vložena kazenska ovadba.

Četudi obstaja razlog za sum, da je Luks do terjatve Top mobila in kasneje do njegovega hotela Hesper prišel na domnevno sporen način, ima stečajna upraviteljica Marina Marinc Pilej zvezane roke. Luks je namreč postal lastnik hotela Hesper, ko se je enoletni možni rok za izpodbijanje poslov v stečajnem postopku Top mobila iztekel. Edina možnost za razveljavitev posla je, da tožilstvo potrdi sum o domnevnih nepravilnostih. Savec je pojasnil, da je tožilstvo ovadbo zoper določene storilce zavrglo iz razloga, ker ne obstaja utemeljen sum storitve kaznivega dejanja oziroma ker kazenski pregon zaradi stečaja ni smotrn. Toda po drugi strani je tožilstvo zoper tri fizične in eno pravno osebo (Luks, op.p.) na slovenjgraško okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zaradi storitve kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, overitve lažne vsebine in ponarejanja listin, je dodal Savec. Iz zemljiške knjige pa je razvidno, da je slovenjgraško okrajno sodišče na predlog okrožnega sodišča prejšnji mesec na hotelu Hesper vpisalo zaznambo prepovedi odtujitve in obremenitve.

Iz javno dostopnih podatkov so vidne povezave Dušana Grabnarja tako s podjetjem Top mobil kot tudi s podjetjem Luks. Četrtinski lastnik Top mobila je namreč Grabnarjev sin Sergej Grabnar. Enak delež obvladuje tudi nekdanji Grabnarjev sodelavec v Tamu Maksimiljan Senica. Četrtinski delež je v lasti Branka Majdiča, soproga nekdanje direktorice financ Johnson Controls - NTU (v času, ko ga je vodil Grabnar). Po drugi strani je lastnik Luksa Zoran Vules, ki je bil v preteklosti zastopnik bankrotiranega podjetja Diles. Prek mariborskega podjetja Protrak, ki domuje na istem naslovu kot Luks, pa je bil solastnik Dilesa prav Dušan Grabnar. Da bi stal v ozadju Top mobila in Luksa, je Grabnar zanikal, navedene povezave pa je utemeljil kot naključne: "Ljudi, ki so pripravljeni delati, ni veliko. Zato se pri poslih pojavljajo eni in isti posamezniki."

sebastjan.morozov@dnevnik.si