Kako bi ocenili finalni nastop, ki vam je prinesel zlato odličje?

Zelo sem vesel. Izpolnila se mi je velika želja. Kolajno sem pričakoval, a pred dirko sem bil zelo napet, še posebno po smoli s kopalkami na 100 metrov. V preteklosti so se mi v finalih že dogajale napake, zato sem že skoraj obupal. Zdaj sem iztisnil vse iz sebe, plaval pa sem samo na zmago.

Kakšna šola so bile te pretekle napake v finalih?

Definitivno so bile dobra šola. Že dvakrat se mi je zgodilo, da sem v prsnem slogu v finalih plaval praktično najslabše na prvenstvu. Bil sem preveč napet in vse poskušal storiti preveč na silo. Želja po kolajni je bila prehuda, zato sem plaval brez občutka. Vse je šlo v prazno. Iz tega sem se veliko naučil. Po zadnjem finalu, ko sem slabo plaval, sem si na papir napisal, kaj moram storiti v naslednjem finalu. To sem prebral tokrat v Debrecenu, da nisem slučajno pozabil. Res sem se sprostil in se popolnoma osredotočil na prve tri zavesljaje.

In kaj je pisalo na tem papirju?

Just relax! (Samo sprosti se!, op. p.)

Kako boste rešili zaplet s kopalkami?

Proizvajalec kopalk Speedo me je povabil v London. Že včeraj bi moral oditi v Združene države Amerike, a sem izvedel, da me Speedo vabi na razgovor, in te priložnosti ne mislim izpustiti iz rok. Poredko se zgodi, da je takšno veliko podjetje zainteresirano zate. V London bom šel za nekaj dni in upam, da se nam bo uspelo dogovoriti.

Zdaj ko niste več študent, si morate poiskati osebnega sponzorja.

Postal sem profesionalec, prej pa sem bil amater, ko nisem smel imeti nobenega sponzorja. Podpirala me je zgolj univerza Berkeley. Zdaj je želja, da pridobim osebnega sponzorja, saj bi si s tem izboljšal pogoje za treniranje, s čimer bi prišli tudi boljši rezultati.

Koliko vam lahko pomaga sestanek s Speedom? Vas bodo podpirali tudi finančno ali zgolj materialno s kopalkami?

Upam, da bo podpora finančna. Če bi bila zgolj materialna, me verjetno ne bi povabili v London, saj bi se lahko o tem dogovorili tudi v Sloveniji.

Ali so bile potem strgane kopalke vaša sreča v nesreči?

Zaradi strganih kopalk so me opazili, postal sem jim zanimiv, nato pa je prišla še moja zmaga na 50 prsno. Kot kaže, se bo dalo nekaj potegniti iz te velike smole na 100 prsno.

Kako bodo potekale priprave do olimpijskih iger?

Načrti ostajajo enaki. Po prihodu iz sestanka v Londonu bom odšel v Dubrovnik za dva tedna. Nato me čaka še nekaj pripravljalnih tekem, da dobim pravi tekmovalni občutek. Nekaj časa bom treniral doma v Ravnah, potem pa bom morda odšel še na kakšne mini priprave tik pred olimpijskimi igrami.

Kakšno vzdušje je bilo med plavalci prsnega sloga, potem ko je bila to prva velika tekma brez preminulega Norvežana Alexandra Dala Oena?

Fantje smo se malo pogovarjali, saj nihče ni želel preveč govoriti. Nihče ne more verjeti, da se lahko to zgodi prav vsakemu od nas. Žalostni smo, saj smo ga zelo dobro poznali.