Letošnja sezona svetovnega prvenstva v elitnem avtomobilističnem športu se razpleta tako, kot se doslej ni še nobena. Po šestih dirkah namreč niti en voznik ni zmagal dvakrat, temveč je v sezoni 2012 na najvišjo stopničko stopila šesterica: v Avstraliji Jenson Button, v Maleziji Alonso, na Kitajskem Rosberg, v Bahrajnu Vettel, v Španiji Pastor Maldonado in danes Webber. Doslej je bilo največ pet začetnih dirk sezone s petimi zmagovalci, a nazadnje leta 1983. Za Avstralca pa je to druga zmaga v kneževini po letu 2010.

Na jubilejni 70. monaški dirki je tako največji del slave pripadel Avstralcu, družbo na sprejemu za zmagovalca pri knezu Albertu pa sta mu delala še Rosberg, ki je kot prebivalec Monaka pravzaprav nastopil na svojem dvorišču, in Alonso. V zadnjih krogih, ko je monaške ulice zmočil dež, je skušal Rosberg napasti, a do spremembe vrstnega reda ni prišlo. Pri postankih v boksih sredi dirke je Vettel zaradi nekoliko drugačne taktike za deset krogov sicer prišel do vodstva, toda ko je tudi on opravil obisk pri mehanikih, je spet zdrsnil z mest na vrhu.


(Foto: Reuters)

Zaradi specifičnosti dirke po ulicah Monte Carla, kjer je prehitevanje skoraj nemogoče, branilec naslova Vettel ni imel veliko možnosti za vidnejši dosežek. Deveto startno izhodišče je sicer do konca izboljšal za pet mest in se prebil do četrtega, višje pa ni mogel. Zaradi razpleta na vrhu je moral tudi prepustiti skupno prvo mesto v svetovnem prvenstvu tekmecu iz Ferrarijevih vrst, čeprav so razlike majhne. Alonso ima zdaj 76 točk, oba Red Bullova dirkača pa po 73. Lewis Hamilton jih ima na četrtem mestu 63, Rosberg je skočil na peto z 59, šesti je z 51 Kimi Raikkönen.

Schumacher največji osmoljenec

Med osmoljenci monaškega konca tedna je bil veteran Michael Schumacher. Nekdanji sedemkratni svetovni prvak je v Monaku v soboto dosegel tisto, kar si vsi želijo - najboljši startni položaj. Toda zaradi kazni s prejšnje dirke v Španiji je moral nato pet mest prepustiti tekmecem in je začel šele s šestega, "pole position" pa je prepustil Webbru. Na dirki pa je njegove načrte prekrižalo bližnje srečanje s Sebastienom Grojeanom že po nekaj metrih, po trčenju kateri je Francoza zavrtelo in je zadel v zaščitno ogrado, posredovati je moral tudi varnostni avto, Nemec pa je padel na deveto mesto, nato pa proti koncu dirke zaradi okvare bolida odstopil.


Osmoljenec VN Monaca Michael Schumacher (Foto: AP)

"Dirka je bila nadvse zanimiva. Vreme je grozilo, sredi dirke so stvari postale zanimive, treba je bilo paziti na Nica in Sebastiana," je povedal zmagovalec Webber in dodal, da se veseli negotove sezone: "Lepo je, da je sezona nekoliko nepredvidljiva. Nihče ne more napovedati, kdo bo uspešen na naslednji dirki in to daje dodaten mik temu športu." Zadovoljen pa je bil tudi Rosberg: "Kar malo presenečen sem bil, da smo bili tako močni. Moj dirkalnik je bil najbrž celo najboljši in mogoče bi lahko iztržil še več, a tudi z drugim mestom sem zadovoljen." Za najboljšo četverico so se zvrstili še McLarnov voznik Lewis Hamilton, drugi Ferrarijev dirkač Felipe Massa, Paul di Resta (Force India), Nico Hülkenberg (Force India), Kimi Raikkönen (Lotus), zadnja točka pa je pripadla Brunu Senni (Williams).

Sezona se bo nadaljevala 10. junija s preizkušnjo v Kanadi.