"Res sem vesel. Prvič v karieri sem postal tudi evropski prvak, kar je bila moja velika želja. Plaval sem izjemno, osebni rekord. Pred tekmo sem bil nervozen, saj sem vedel, da sem eden najhitrejših in le upal sem, da bom plaval najhitreje letos. Kljub temu, kar se je zgodilo na 100 prsno, sem zelo zadovoljen in optimistično grem olimpijskim igram naproti," je takoj po nastopu dejal Dugonjić in dodal, da mu je žal, da ni na stopničkah tudi Markič, ki je bil od brona oddaljen le tri stotinke sekunde: "Prepričan sem bil, da bova na stopničkah oba. A na 50 prsno je težko zmagati ali priti do medalje brez sreče, ki je danes ni imel. Vesel sem, da sva plavala skupaj in tudi Matjaž mi je pred tekmo zelo pomagal, da sva se skupaj sprostila."

Matjažu Markiču debrecenski bazen ni usojen, saj je medaljo tukaj že drugič v karieri zgrešil za tri stotinke sekunde. Prav toliko mu je v tej disciplini zmanjkalo tudi decembra na EP v 25-metrskem bazenu. "Že v prejšnjih dveh nastopih se mi prihod v cilj ni izšel. Delal sem dva zavesljaja, tokrat sem se vrgel v cilj. Morda bi bilo obratno boljše, a v sprintu gre vse zelo hitro in moraš se hitro odločiti," je menil Markič. V uteho mu ostaja drugi najboljši izid na tekmovanju, saj je bil v polfinalu najhitrejši z dosežkom 27,43: "Bil bi drugi, a danes tega nisem pokazal. Res škoda za te tri sotinke in da nisem imel malo več sreče, a tako pač je."

V današnjih prvih dveh finalnih preizkušnjah s slovensko udeležbo je bil Peter Mankoč šesti na 100 metrov delfin s časom 52,89, Sara Isaković pa je bila na 200 m prosto peta (1:58,90). Na 100 metrov delfin je slavil Srb Milorad Čavić (51,45), drugi je bil domačin Laszlo Cseh (51,77), bronast pa je bil Italijan Matteo Rivolta (52,40).

"Plavanje je bilo vsaj tako dobro kot v polfinalu. Želel sem si še boljši izid, a se mi ni prav izšel skok, prihod v cilj pa je bil skoraj na centimeter natančno najslabši, kot je lahko. Šesto mesto je super izid. Danes je bila po pripravljenosti dosegljiva tudi medalja, a nimam repesaža, da bi malenkosti lahko popravil," je po tekmi dejal Mankoč.

Zlato na 200 metrov prosto pa je osvojila Italijanka Federica Pellegrini s časom 1:56,76, druga je bila Nemka Silke Lippok (1:58,19), bronasta pa Francozinja Ophelie Cyrielle Etienne (1:58,23). "Samega rezultata sem vesela. Časa zdaj ne morem zavrteti nazaj, da bi morda še kaj 'zgrizla', a nič zato. Rada dosegam tudi malo slabše rezultate, da najdem motivacijo za naprej, a še vedno sem v evropskem vrhu in tudi v svetovnem merilu izid ni slab," je menila Isakovićeva.

Slednja je prepričana, da se bo krivulja uspehov še obrnila navzgor, saj se je v Slovenijo vrnila šele pred kratkim in s trenerjem Miho Potočnikom še nista delala dovolj na vzdržljivosti in tekmovalnih ritmih. "Vse je bilo nekako pospešeno. Jaz sem skušala vse narediti čim boljše in izšlo se je, kot se je. Bila sem blizu medalje, imela sem jo v mislih in vedela sem tudi, da bo za medaljo treba plavati nizkih 1:58. Tudi moj izid se počasi popravlja, prave vzdržljivosti pa še ni, a verjamem, da bom to popravila prihodnji mesec na višinskih pripravah in se dobro pripravila na London."