To je razvidno iz dokumentacije, ki sta jo Holding slovenske elektrarne (HSE) in TEŠ poslala vladi, ki jo prosita tudi za navodila, kako naprej, in državnemu zboru, ta pa jo je na svojih spletnih straneh objavil včeraj. Alstom je tako vodstvo TEŠ seznanil, da "bo v skladu z določili pogodbe uporabil možnost suspenza in začel nadzorovano ustavljanje izvajanja projekta". Čeprav dobavitelja, ki sta mu TEŠ in HSE za izdelavo opreme do zdaj nakazala že več kot 400 milijonov evrov, vsaj načeloma ne bi smeli pretirano zanimati viri financiranja za projekt, se Alstom v dopisu sklicuje na pogodbo, ki jo je podpisal s TEŠ, in njene anekse. Pravico do suspenza pogodbe je imel Alstom po prvotnem dogovoru že 24. novembra lani, a je kasneje ta rok po pogajanjih s HSE in TEŠ preložil na 20. maj. Konec meseca sicer zapade nov obrok v višini 15 milijonov evrov, ki ga mora v Francijo nakazati TEŠ, pri čemer naj bi imeli v holdingu že zdaj precejšnje likvidnostne težave.

Spomnimo, koalicijske stranke so pred dnevi drugo branje zakona o 440 milijonih evrov poroštev za TEŠ 6 umaknile z dnevnega reda odbora za finance. Medtem ko so kot uradni razlog navedle nejasnosti pri končni ceni 1,3 milijarde evrov vrednega projekta, se po političnih kuloarjih ugiba, ali gre v ozadju za pritisk SDS, ki je projekt TEŠ 6 javno do zdaj podpirala, na poslance SD pred odločanjem o zapisu fiskalnega pravila v ustavo.

V HSE, ki ga vodi Matjaž Janežič, so v dopisu, ki so ga poslali tudi predsedniku vlade Janezu Janši in ministru za infrastrukturo in prostor Zvonku Černaču, vlado javno "zaprosili za navodila". "Sprejem odločitev, ali naj se z Alstomom pogajamo o preložitvi roka ali pa naj začnemo izvajati aktivnosti za zamrznitev gradbišča, ni v domeni naših korporativnih organov upravljanja," poudarjajo v HSE in TEŠ, saj da gre pri državnih poroštvih za politično odločitev. "Če do torka ne prejmemo vašega odgovora in navodil, bomo razumeli, da se strinjate z napovedanim suspenzom izvajanja pogodbe, torej z zaustavitvijo projekta TEŠ 6," so dodali v HSE in Šoštanju. Še posebej so izpostavili, da bi bila TEŠ v primeru zaustavitve projekta "zaradi ugotovljene izgube v višini 640 milijonov evrov" kapitalsko neustrezna.

primoz.cirman@dnevnik.si