Markič in Dugonjić imata tudi prva dosežka dneva. Zjutraj je bil najhitrejši Dugonjić s 27,36, popoldan Markič, med tekmeci pa je bil z jutranjim dosežkom 27,56 najboljši Italijan Fabio Scozzoli, popoldan pa njegov rojak Mattia Pesce s 27,63.

Presenečenje tekme je bil seveda Markič: "Sploh si nisem mislil, da imam kakšno hitrost. Tudi jutranji izid ni bil nič posebnega. Zdaj pa mi je uspel dober nastop. V bistvu sem presenetil tudi sebe in očitno prihajam v vse boljšo formo." Za finale pa Markič pravi: "Po razočaranju na 100 prsno sem se odločil, da ne bom več lovil rezultata in uvrstitve, ampak plaval iz tekme v tekmo in to velja tudi za jutri."

"Izjemno, da je še Matjaž v finalu. Res je zelo hiter in je kar presenetil. Upam, da je tukaj čim več naših navijačev in da naju bodo vzpodbujali. Tudi če bi bil jutri tak vrstni red, bi bil zelo vesel," je razplet polfinala ocenil Dugonjić. O svojem plavanju pa: "Z izidom nisem zadovoljen, občutek ni bil povsem pravi. Vode nisem pravilno zajel, ni bilo težko, a rezultat ni bil pravi. To moram še analizirati, saj sem bil zjutraj bolj sproščen in hitrejši. Seveda upam v finalu na najboljše, izid, ki me lahko ponese zelo visoko."

Kot prva je med Slovenci v polfinalu na 200 prosto nastopila olimpijska podprvakinja Isakovićeva in se s s petim dosežkom 1:59,55 prebila v boje za medalje. Še enkrat več je vlogo prve favoritinje potrdila zmagovalka z iger v Pekingu 2008 in svetovna rekorderka Italijanka Federica Pelegrini, ki je edina prebila mejo 1:58 minute. Drugo Italijanko Alice Mizzau, Patricio Ortego Castro, Nemko Silke Lippok in Isakovićevo pa je ločila vsega sekunda.

"Na tekmi sem bila zelo utrujena, mislila sem, da bo popoldan lažje. Vedela sem, da bo Nemka hitro začela, jaz sem skušala plavati svojo tekmo in jo v drugem delu uloviti, kar mi je še kar uspelo. Rezultati niso tako hitri in v finalu se lahko zgodi vse. V sebi vem, da lahko plavam veliko hitreje od tega izida," pravi Isakovićeva, ki je prepričana, da lahko plava pod 1:58: "Ne vem točno, kaj moram narediti za ta izid, a imam visoka pričakovanja. Ne bom preveč filozofirala, vem le to, da moram jutri odplavati kvaliteten rezultat. Jutri je povsem nov dan."

V polfinalu "za infarkt" pa se je sreča na 100 delfin tokrat nasmehnila Petru Mankoču, ki se je z 52,65 prav kot osmi uvrstil v finale. Razred zase sta bila Madžar Laszlo Cseh (51,95) in rahlo oboleli Srb Milorad Čavić (52,08), v nadaljevanju pa se obeta hud boj za bron, saj so tretjega Srba Ivana Lendjerja in Mankoča ločile vsega tri desetinke.

"Vesel sem, da sem plaval hitreje kot zjutraj. Še je bilo nekaj napak, na skoku, kjer mi je voda zagrabila roko in cilj se mi ni povsem izšel. Lahko sem torej še hitrejši, vesel pa sem, da sem imel enkrat srečo. Sicer pa je bila tekma že finale pred finalom, saj je bila naša skupina precej močnejša. Glavna favorita sta Cseh in Čavić, na 50 delfin je bil hiter tudi Španec Munoz, a od tretjega do osmega mesta je vse odprto. Napeto bo. To je eden redkih finalov, ki je hitrejši kot v Budimpešti," pa je omenil Mankoč, ki je še enkrat več dokazal, da se lahko na največjih tekmah skokovito dvigne najboljši izid iz sezone.

V finalnih disciplinah večera se je Italijan Filippo Magnini na paradni razdalji na 100 prosto po dobri drugi polovici tekme veselil zmage nad francoskim svetovnim rekorderjem Alainom Bernardom. V prvi disciplini dneva na 800 prosto je Madžarski že sedmo zlato medaljo zagotovil Gergo Kis, na 200 prsno je zmagala Norvežanka Sara Nordenstam, da bo slavje v tej skandinavski državi dvojno, pa je na 100 delfin poskrbela Ingvild Snildal na 100 delfin, s svojo drugo zlato medaljo na letošnjem prvenstvu.