Moto letošnje prireditve v okviru projekta European Quadrille Dance Festival je odločen ne alkoholu in prepovedanim drogam. Kot je povedal Kocbek, motu sledijo tretje leto zapored, z lokalnimi soorganizatorji v Sloveniji pa so podpisali dogovor, da bodo dogodek izpeljali dostojno in brez zabav oziroma t. i. after partyjev s spodbujanjem uživanja alkoholnih pijač.

Kocbek je pojasnil, da je ministrstvo za zdravje leta 2010 in lani objavilo izsledke dogajanja po četvorki glede pitja alkoholnih pijač, rezultati pa so bili po njegovih besedah zelo dobri. "Na nekaterih lokacijah skorajda ni opaziti pitja alkoholnih pijač, predvsem v letu 2010 je kot najboljše ocenjeno mesto izstopal Maribor," je pojasnil in dodal, da je bila ocena postavljena na osnovi anket inšpektorjev, plesnih šol ter vladnih in nevladnih organizacij.

V pričakovanju novega rekorda

V Sloveniji bo na četvorkah v okviru PZS plesalo okoli 11 tisoč ljudi. Osrednja prireditev bo na Titovem mostu v Mariboru, kjer bo okoli 2.500 dijakov in dijakinj. Po besedah Kocbeka so že prijavili Guinnessov rekord za simultani ples v različnih krajih, ki so ga osvojili leta 2009, 2010 in lani, ko je četvorko sinhrono zaplesalo 33.202 plesalcev v osmih državah. "Najavili smo naskok na nov rekord, če nam bo uspelo, pa je odvisno tudi od drugih dejavnikov, med drugim vremena," je povedal.

Današnja četvorka bo za dijake in dijakinje druga letos, saj jo je en teden prej organizirala plesna šola Urška. V Ljubljani je takrat plesalo okoli osemtisoč ljudi, v Sloveniji in tujini pa jih je bilo skupaj okoli 35 tisoč, so takrat sporočili iz plesne šole.