Kot je razvidno iz poročila o poslovanju, ki ga je Aerodrom Ljubljana danes objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze, je družba od januarja do marca letos ustvarila za 6,5 milijona evrov prihodkov, kar je za 5,7 odstotka manj od načrtov in za 6,9 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju.

Ustvarjeni čisti dobiček v višini 300.000 evrov je kljub upadu prometa na strani domačega prevoznika za 6,5 odstotka višji od načrta. Ob tem je izpad prometa domačega prevoznika glavni razlog za zaostajanje čistega dobička za ustvarjenim v lanskem prvem četrtletju, o čemer so se na sredini seji seznanili tudi nadzorniki Aerodroma Ljubljana.

"Problem je v tem, da Adria, kar se tiče prepeljanih potnikov, posluje slabše, kot smo napovedovali ob lanski izdelavi načrta," je pojasnil predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir. Ob tem je dodal, da so medtem drugi letalski prevozniki prepeljali za 4,3 odstotka več potnikov, plan pa so presegli tudi komercialni prihodki letališča.

"V celoti velja, da letošnji plan, ki je sicer predvsem zaradi sanacije Adrie postavljen slabše od lanskega, izpolnjujemo," je povzel Skobir in izpostavil, da so rezultati slabši prav zaradi slabšega poslovanja slovenskega letalskega prevoznika. Njegov delež v prometu Aerodroma se sicer zmanjšuje, vendar Adria še vedno prepelje 72 odstotkov vseh potnikov letališča.

Ker je bil izpad prometa domačega prevoznika večji od pričakovanj, ga Aerodrom, kljub povečevanju sodelovanja z drugimi letalskimi družbami, s prometom tujih prevoznikov ni mogel v celoti nadomestiti. Skupno število potnikov je bilo tako za 7,8 odstotka nižje v primerjavi z enakim lanskim obdobjem ter za 3,2 odstotka nižje od načrtov.

Zabeležili so tudi upad pri premikih letal, tako pri domačih kot tujih prevoznikih, in sicer skupaj za 5,6 odstotka, a je število premikov letal vseeno za 2,3 odstotka višje v primerjavi z načrtovanim. V segmentu tovornega prometa pa je upad teže oskrbljenega tovora za 16,4 odstotka posledica načrtovanega zmanjšanja oskrbe ladijskega in cestnega tovora.

Na Aerodromu Ljubljana, kjer letos še ne pričakujejo bistvenega okrevanja gospodarstva, v celotnem letu 2012 načrtujejo za 3,7 odstotkov manj potnikov kot lani in za 2,6 odstotka manj premikov letal, teža tovornega prometa pa naj bi zaradi prenehanja oskrbe ladijskega in cestnega zbirnega tovora upadla za 10,9 odstotka.

Znižanje načrtovanega prometa se bo odrazilo v poslovnih prihodkih, ki jih na Aerodromu načrtujejo v višini 32,3 milijona evrov oziroma za 4,9 odstotka manj kot leta 2011. Čisti poslovni izid ob koncu leta pa naj bi dosegel 5,9 milijona evrov.