Proti investicijski banki Morgan Stanley, ki je vodila prvo javno ponudbo, in podjetju Facebook ter njenemu ustanovitelju Marku Zuckerbergu so skupine vlagateljev, ki so ostali brez denarja, vložile tožbi na sodišču v New Yorku in v Kaliforniji. Tožbi želijo narediti skupinski, kar pomeni, da vključijo vse tiste, ki so izgubili denar.

Banka Morgan Stanley je zavrnila komentar na tožbi, že v torek pa je zagotovila, da so pri prvi javni ponudbi delnic Facebooka upoštevali vsa pravila. Facebook je tožbi označil za brezpredmetni. Vlagatelji tožb trdijo, da so bila s prikrivanjem ključnih informacij pred začetkom prodaje delnic kršena pravila.

Vlagatelje skrbi evropska dolžniška kriza

Preiskavo po uradni dolžnosti že vodi Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC), vendar pa ameriški analitiki opozarjajo, da pri prvih javnih ponudbah delnic veljajo drugačna pravila glede obveščanja javnosti kot sicer. To pomeni, da so majhni posamični vlagatelji še enkrat izvedeli, da je vlaganje na borzo zanje enako kot stave v Las Vegasu.

Vlagatelje skrbi evropska dolžniška kriza, skoraj štiri leta po tem, ko je Wall Street pahnil svet v hudo finančno krizo, pa je banka JP Morgan Chase pred dvema tednoma priznala, da je izgubila najmanj dve milijardi dolarjev s špekulacijami. Osrednji indeks Dow Jones je po rasti od konca lanskega leta, ki je znašala devet odstotkov, sedaj v prednosti le še za dva odstotka.

Zaradi Facebooka obstaja velika nevarnost, da bodo majhni vlagatelji uprizorili beg od delnic. To zanesljivo ne obeta nič dobrega podjetjem, ki bodo z uvrstitvami svojih delnic na borzo šla po poti Facebooka. Težave so postale očitne že pred začetkom petkovega trgovanja z delnicami Facebooka, ki je bil preložen za pol ure zaradi "tehničnih težav".

Selitev trgovanja v New York naj ne bi bila primerna

Zaradi teh naj bi se Facebook pogajal z Newyorško borzo za preselitev delnic tja, vendar pa je tiskovni predstavnik borze Rich Adamonis zagotovil, da razprave ni bilo, kar v tem trenutku niti ne bi bilo primerno.

Začelo pa se je že prej. Časopis Wall Street Journal poroča, da je eden od potencialnih velikih vlagateljev, ki so jih mamili k nakupu delnic, investicijsko podjetje Capital Research & Management, 11. maja dobil opozorilo, da so bile uvodne napovedi glede prihodnjih dobičkov od oglaševanja na mobilnih napravah preveč optimistične in podjetje je zmanjšalo število delnic, ki jih je nameravalo kupiti.

V Morgan Stanleyju so se za revizijo napovedi rasti prihodkov odločili, potem ko je Facebook 9. maja dopolnil prospekt, ki ga je ponujal potencialnim velikim vlagateljem in tudi vložil pri SEC. V dopolnilu je podjetje priznalo, da mobilno oglaševanje ne zagotavlja tako velikih prihodkov, ki bi jih želeli.