Istrska artičoka ima na slovenski obali celo daljšo tradicijo kot kaki, saj jo v Strunjanu poznajo
še iz časov pred Beneško republiko. Raste na sončnih legah, ki jih na tem koščku raja res ne
manjka, rada ima toploto, maj je njena sezona. Je vijoličasto zelene barve, od običajne
artičoke je nekoliko manjša, predvsem pa bolj okusna, zaradi česar je pri gurmanih cenjena
kot divji šparglji.

Zdravje iz sočnih popkov
Kot zdravilno rastlino so artičoko začeli uporabljati šele v 20. stoletju. Pospešuje prebavo,
spodbuja črevesno floro, čisti jetra, spodbuja delovanje žolča, znižuje holesterol ter spodbuja
izločanje vode iz telesa, lajša tudi sindrom razdražljivega črevesa. 88 % artičoke je voda,
ostalo pa same koristne snovi - vsebuje vitamine B, C in K, betakaroten, kalcij, folno kislino,
kalij, fosfor, magnezij in natrij in ... ne boste verjeli, velja tudi kot afrodizijak ...

Seznam jedi, ki se jih lahko pripravi iz te sredozemske rastline, je dolg: solate, vložene
artičoke, artičoke kot dodatek k mesnim omakam, testeninam, picam … artičoka dopušča
domišljiji prosto pot.

Praznik artičok
Letošnji praznik artičok, ki bo to soboto in nedeljo, 26. in 27. maja, si bodo obiskovalci lahko zapomnili po tržnici okusnih strunjanskih darov narave. Na predavanju bodo pobliže spoznali artičoko in njeno uporabo v kulinariki ter se sprehodili med strunjanskimi nasadi ter po slikovitem krajinskem parku.

Sicer je letos narava z nizkimi temperaturami malce zagodla pridelovalcem, a okusne dobrote izpod rok kuharskih mojstrov Talasa Strunjan bo vseeno moč poskusiti. In kot pravijo domačini, da »ko enkrat poskusiš strunjanske artičoke, ti druge ne teknejo več tako kot prej« ter smeje povabijo na praznik, kjer bo poskrbljeno tudi za večerni zabavni program – v soboto, 26. maja bo nastopil Tulio Furlanič.

Vabljeni, da uživate v darovih narave in Strunjana.