Psihične obremenitve pri delu so vse večje, zato je posameznik v veliki nevarnosti, da podleže stresu in pregori. Veliko črnila je bilo že prelitega o tem, kako se spopasti s stresom na delovnem mestu, vendar pa boste med nasveti le redko, če sploh, zasledili, da k zmanjšanju stresa na delovnem mestu pripomore, če v službo pripeljete psa. Morda dvomite, da lahko navzočnost ljubljenčka na delovnem mestu zmanjša stres?

Študija, ki je bila objavljena v International Journal of Workplace Health Management, dokazuje ravno to. Na univerzi Commonwealth v ameriški Virginiji so naredili raziskavo, v sklopu katere so primerjali raven stresa, zadovoljstvo, pripadnost podjetju in podporo med zaposlenimi, ki so pripeljali svojega psa, in tistimi, ki so delali brez prisotnosti psa. Raziskava, ki je trajala teden dni, je potekala v lokalnem maloprodajnem podjetju z okoli 550 zaposlenimi, ki svojim zaposlenim že več kot 15 let dovoljuje, da v službo pripeljejo svojega štirinožnega prijatelja. Raziskovalci z univerze Commonwealth so opazovali tri različne skupine, in sicer skupino, ki nima ljubljenčkov, skupino, ki ima ljubljenčke, a jih ne pripelje s seboj v službo, in skupino, ki svoje kosmate prijatelje pripelje s seboj na delovno mesto.

Delavcem iz vseh treh poskusnih skupin so večkrat na dan vzeli vzorce sline, iz katerih so merili vrednost stresnih hormonov, in prišli do naslednjih sklepov: raven stresa je bila zjutraj pri vseh delavcih približno enaka, medtem ko je pozneje prišlo do bistvenih sprememb. Ljudje, ki so imeli pri sebi pse, so imeli bistveno nižjo raven stresa kot ljudje v drugih dveh skupinah. Raziskovalci so opazili tudi, da so se delavci brez psa ponudili, da bodo sodelavčevega psa med odmorom peljali ven na sprehod ali potrebo, kar priča o pozitivni komunikaciji in odnosih med zaposlenimi, povrhu vsega pa tovrstna "rekreacija" pozitivno vpliva ne samo na kosmatinčka, temveč tudi na zdravje delavca.

"Čeprav gre za zgodnje študije, že lahko rečemo, da lahko psi na delovnem mestu pripomorejo k pozitivnim spremembam in zmanjšanju stresa," je povedal vodja raziskovalcev dr. Randolph T. Baker. O tem pričajo tudi številne pozitivne pripombe zaposlenih, kot so na primer: "Psi na delovnem mestu lahko zelo pripomorejo k boljši delovni morali", "Psi so pozitivni; psi povečujejo sodelovanje med zaposlenimi", "Ko imamo poleg sebe psa, se počutimo, kot da nam 'odnaša' stres".

"Navzočnost ljubljenčka na delovnem mestu delodajalca skoraj nič ne stane, primerjamo jo lahko z nekakšnim oddihom, sprostitvijo. Kar nekaj delodajalcev tovrsten način dela svojim zaposlenim že zagotavlja in omogoča, saj se zaveda pozitivnih učinkov. Seveda pa je pri tem pomembno, da so postavljena pravila, ki zagotavljajo, da so na delovnem mestu poleg zaposlenih lahko prisotni le prijazni, čisti in dobro vzgojeni psi," je še poudaril Baker.