Dugonjić vnovič ni ničesar prepuščal naključju. Podobno kot v predtekmovanju, ko je ob njem plaval Italijan Fabio Scozzoli, je imel tokrat ob sebi drugega Italijana Mattio Pesceja, ki mu je pustil vodstvo vse do konca, v samem zaključku tekme pa je Dugonjić z nekaj zavesljaji odločil tekmo v svojo korist. Italijana je z 1:00,64 prehitel za osem stotink, Scozzoli, ki je dobil drugi polfinale, je zaostal za 26.

"Mislim, da je bil polfinale zadovoljiv. Vesel sem, da lahko stopnjujem svoje nastope. Zjutraj sem vedel, da še imam rezerve, zdaj pa moram analizirati, kako sem plaval, a izid je že kar soliden. Mislim, da mi manjka še kakšne pol sekunde, da bi bil rezultat res top, a glavno breme pride na olimpijskih igrah," je bil vesel Dugonjič, ki je misli, da ga viroza vendarle ni preveč zdelala, dodal nasmešek.

Zelo optimističen je tudi njegov trener Matija Medvešek. "Če popravi še teh pet metrov pred obratom ... Kaj naj rečem... Pričakujem borbo za medaljo. Želimo si seveda zlato, a videli bomo, kaj bo. Sposoben je plavati med 58,8 in 1:00. Tukaj na tej tekmi me najbolj preseneča, da je Damir tako močan v končnici, da se še lahko vrže v cilj in to energijo bo moral jutri za še boljši dosežek porabiti že med plavanjem."

Klinarjeva po najboljših močeh

Radovljičanka Anja Klinar se je na 400 mešano pogumno spopadla s konkurenco, izid 4:42,00 pa je na koncu zadostoval za peto mesto. Madžarki Katinka Hosszu in Zsusana Jakobs sta dokazali, da sta v tem trenutku premočni za tekmice, bron je osvojila Čehinja Barbora Zavadova, ki je v kravlu ugnala Švedinjo Stino Gardell.

"Potrudila sem se po svojih najboljših močeh in pričakovala sem izid pod 4:40, a danes ni šlo. Že zjutraj mi je šlo prsno malo slabše, kot na najboljših tekmah. Očitno imam v prsnem slogu krizo in ne gre mi preveč. Potem tudi končni izid ni pravi. Ko se mi bo to izšlo, bo tudi končni izid boljši. Upam, da bom to do olimpijskih iger popravila in da bo tam boljše," pa je bil komentar Klinarjeve.

Čarmanova: "Finale, juhu..."

Lepo presenečenje je pripravila tudi poškodovana Anja Čarman, ki se je kljub težavam z ramo uvrstila v torkov finale na 200 hrbtno. Dosežek 2:12,10 je zadostoval prav za osmo mesto, s čimer je triglavanka dobila še eno priložnost v lovu za olimpijsko normo A za nastop na letošnjih igrah v Londonu.

"Finale, juhu ... Že dolgo nisem bila v finalu v dolgem bazenu in res sem vesela. Pred enim mesecem po poškodbi še nisem vedela, ali bom tukaj sploh nastopala ali ne. Boljšega izida si praktično ne bi mogla zamisliti. No, boljša bi bila norma A za olimpijske igre. Jutri se bom še enkrat potrudila, potem pa bomo videli," je bila vesela vedno prešerna Čarmanova.

Prvi finale, moško tekmo na 400 prosto, je po pričakovanjih dobil nemški svetovni rekorder Paul Biedermann. Na koncu so razdelili še oba kompleta medalj na 4 x 100 prosto. V moški konkurenci so se zmage veselili Francozi, v ženski pa Nemke.