Že nekaj dni pa lahko v nekaterih veleblagovnicah po naši deželi kupimo slovenski paradižnik, ki ga mlada slovenska zanesenjaka po novem gojita v velikem rastlinjaku v Prekmurju, kar naj bi slovensko samooskrbo s tem rajskim sadežem povečalo za več kot sto odstotkov! Ali boste posegli po preizkušeno okusnem domačem pridelku ali ne, se odločite sami, ampak dokler vam ne zraste na domačem vrtu, nemara ni boljše izbire. Paradižnik je ena najokusnejših in najuporabnejših vrtnin. Svežega narežemo v solato ali na testenine, pokapamo z dobrim olivnim oljem in baziliko, pa imamo okusen obrok gotov. Lahko ga dodamo raznim jedem, iz njega skuhamo juho ali omako. Velika večina omak bi bila namreč kaj pusta brez paradižnika, vsaj tistega koncentriranega iz tube, ki ga radi uporabljamo pozimi. Ampak ni ga čez svežega, s katerim pripravimo prav imenitne in zdrave jedi. In slastno je v dober sadež ugrizniti kakor v jabolko!

Paradižniki s špageti v ovoju

Potrebujemo 750 g paradižnika, 400 g špagetov, 50 g razkoščičenih črnih oliv, 4 žlice olivnega olja, 50 g sveže nastrganega parmezana, 8 rezin pršuta, 8 sardelnih filetov iz olja, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 1 šopek peteršilja, 1 strok česna.

V ponvi v dveh žlicah olja med mešanjem na hitro popražimo česen, da postekleni, in dodamo 250 g na majhne koščke narezanega paradižnika. Pokrijemo in počasi dušimo deset minut. Ko se nekoliko ohladi, gladko razmešamo s sekljalnikom, začinimo s soljo in poprom ter počasi kuhamo še deset minut. Preostalih 500 g paradižnika narežemo na kockice. Peteršilj drobno sesekljamo, olive narežemo na kolesca. Skuhamo špagete in pečico segrejemo na 200 stopinj. Kuhane špagete odcedimo in stresemo v skledo, dodamo nakockan paradižnik, paradižnikovo omako, narezane olive in žlico sesekljanega peteršilja ter dobro premešamo. Odrežemo osem velikih kosov papirja za peko in jih premažemo s preostalim oljem, na sredo pa položimo špagete, oblikovane v gnezdeca. Na špagete položimo po eno rezino pršuta in po en sardelni filet, vse skupaj pa potresemo s peteršiljem. Papir nad nadevom prepognemo in zapremo. Ovoje zložimo v plitev pekač in damo za 15 minut v segreto pečico.

Ovoje s testeninami iz pečice razdelimo na segrete krožnike, da si jih vsak jedec odpre sam in potrese z nastrganim sirom.

Več receptov najdete tukaj.