Z njo je bila povezana dolga stoletja, morda tisočletja, in pozneje s pomočjo matere narave vendarle postala samostojen otok brez zemeljske povezave s podcelino. In se nato razvijala na svoj poseben način. Po eni strani otoško izolirana, po drugi pa na eni najbolj obremenjeni pomorski trgovski poti in postojanka mnogih, ki so pluli tukaj mimo. Otok je bil znan pod mnogimi imeni. Od prvotne Lanke, do Serendiba in kolonialnega Cejlona je uradno postal Šrilanka ("blagoslovljeni" oziroma "sveti" otok) v 70. letih. Naravne danosti, bogata kulturna dediščina otočanov in zunanji vplivi so oblikovali današnjo podobo Šrilanke. Tropskega bisera, ki nagradi prav vsakega obiskovalca z nepozabno izkušnjo in predstavlja izjemen potovalni teren, vedno poln presenečenj in tistih pomembnih drobnih malenkosti.

Danes ima ta, za dobre tri Slovenije velik otok dobrih 22 milijonov prebivalcev v skupni želji po razvoju in sodobni državi, katere osnova bo vedno njihova bogata tradicija in kultura. Številke so pozitivne in govorijo o napredku. Ni več strahu, pač pa upanje na svetlo in mirno prihodnost. Pojavljajo se tuji vlagatelji, vedno več se gradi, infrastruktura se izboljšuje. Domačini se veselijo novih izzivov in s skupnimi močmi ustvarjajo lepše prihajajoče dni.

Karma, verovanje in prazniki ter njihov vpliv na Šrilanko

Šrilanški budisti so zelo ponosni na svoj "originalni" oziroma teravada budizem, ki natančno sledi življenju samega Bude. Seveda na Šrilanki ne živijo le budisti, pač pa je določen delež prebivalstva tudi hindujski, krščanski in muslimanski. Vse te štiri religije se lepo prepletajo med sabo in tudi predan budist bo stopil v hindujski tempelj ali krščansko cerkev. Otok je tudi znan po kar nekaj "dvojnih" ali celo "trojnih" templjih, kjer so oltarji, namenjeni budistom, hindujcem in celo muslimanom, lepo drug ob drugem. Kajti skoraj vsem otočanom je enaka vera v karmo. Karma so vsa naša dejanja in prav vsa se nam nekoč v prihodnosti povrnejo. Tako ali drugače. Zato je treba v življenju narediti čim več dobrega. Kajti dobro se tudi vrne kot dobro. V dobro spadajo tudi obiskovanje mnogih templjev in svetišč, spoštovanje in pomoč soljudem, malenkosti, kot so vsakodnevni nasmehi... Tukaj se pojavijo mnoga vprašanja. Recimo, kaj pa ta nesrečna preteklost Šrilanke? Tudi tukaj domačini najdejo odgovor. To je le odsev slabih dejanj preteklosti, povedo z nasmehom. Seveda se vsi trudijo, da delajo dobro. V upanju, da bo vse dobro čim prej premagalo slabo. Šrilanka ponuja mnogo možnosti z vsemi svojimi svetišči, templji, svetimi kraji. Tukaj so romarska središča, ki zahtevajo odrekanja in trud. Tukaj je slavni Adamov vrh s skoraj 5000 stopnicami do vrha. Prava pot za nabiranje dobre karme? In ne le Adamov vrh, tudi mnoga druga svetišča stojijo nekje visoko in do njih vodijo stopnice. Otočani živijo za verovanje in verovanje je rdeča nit njihovega življenja. Prav vsako šrilanško domovanje ima kotiček za lastni oltarček. Ob toliko različnih religijah je seveda tudi veliko takih in drugačnih praznikov. Šrilanka se uvršča v sam svetovni vrh po številu praznikov. Poleg tega, da je vsak dan polne lune državni praznik, jih je še mnogo drugih. Najdaljši med njimi traja celih 26 dni, a ni ves ta čas dela prost, seveda. Pač pa se vsi Šrilančani radi veselijo. Naj bo praznik budističen, hindujski, krščanski ali muslimanski. Otok kipi od praznikov, verovanja, takšne in drugačne karme, nasmehov domačinov. To je ena od tistih rajskih lastnosti Šrilanke, ki te začara in posrka vase ter za vedno osvoji.

Sloni, divjina, živo zelena okolica in 1340 kilometrov obale

Največja kopenska žival je tudi eden od simbolov Šrilanke. Sloni so že od davne preteklosti pomemben del življenja otočanov. Nastopajo na najpomembnejših festivalih, pomagajo pri delu in se podijo po zadnjih ostankih šrilanške divjine. Prvi stik s to mogočno živaljo je nepozaben in skoraj vsakomur vzame sapo. Možnosti za stike je vedno dovolj. Najlepša med njimi je tista, najbolj odvisna od sreče. Sloni, živeči v divjini. Le nekaj tisoč jih je še in zato je uzreti divjega slona še toliko bolj posebno in izjemno. Kot je posebna in izjemna šrilanška divjina. Žal vedno bolj izpostavljena in čeprav je zelo zaščitena, se še vedno krči. Saj človeško prebivalstvo vztrajno narašča, živali pa postajajo ogrožene in jih je vedno manj. Ne le sloni, tudi leopardi, krokodili, medvedi, vodni bivoli, jeleni, šakali in še mnoge druge lepe in zanimive živali živijo v narodnih parkih Šrilanke. Med njimi je tudi mnogo različnih vrst ptic, od katerih jih je kar nekaj endemičnih na Šrilanki. Lepo je obiskati katerega koli od zaščitenih narodnih parkov in poizkusiti srečo ter uzreti katero od divjih živali. Tukaj sta tudi zanimivo in pisano tropsko rastlinje ter izjemna pokrajina. Slikovito višavje z neskončnimi plantažami čajevca, prostrano nižavje z granitnimi osamelci, žepi prave džungle in seveda neskončna obala. Otok se ponaša s čudovitimi plažami prav povsod. In toplim tropskim morjem, kokosovimi palmami za najlepšo tropsko sliko in ne nazadnje prijetnimi obmorskimi letovišči. Ta uresničijo naše tropske počitniške sanje v popolnosti.

Celotna podoba postane resničnost, začinjena z neskončnimi presenečenji

Njena predstavitev zajema najprej samosvojo barvito kulturo in tradicijo, izjemne ostanke preteklosti, ki še vedno živijo in dihajo, pisano naravo in njene zanimive prebivalce, rajske tropske plaže... To je le osnova in že ta je mikavna, posebna, zanimiva. Kot že tako okusno slaščico potovanje po Šrilanki popestrijo tisti mnogi dodatki, ki ga naredijo popolno in nepozabno. To so lahko raznolike začimbe, ki so dejansko doma na otoku in se je njihovemu vonju ter lastnostim nemogoče upreti. Samosvoja kulinarika z ulice ali vrhunske restavracije, ki preizkušajo našo toleranco do drugačnih okusov. Vprašanja zvedavih domačinov na slikoviti vožnji z vlakom prek šrilanškega višavja. Naključno srečanje z divjimi sloni med vožnjo skozi katero od zaščitenih območij. Neskončno okusno sveže tropsko sadje v prav tako neskončnih količinah. Trenutek, ko se zaveš, da se na Šrilanki zbudiš v vsak nov dan z nasmehom in komaj čakaš novih presenečenj, ki jih pripravlja ta prijazen otok.