Visok ritem igre, pet zadetkov in številne priložnosti, ki so bile na trenutke plod spolzkega igrišča, so bili lepa nagrada za vse prisotne v Ljudskem vrtu. "Velika škoda je, ker moramo stalno dokazovati, da se tudi v Sloveniji igra vrhunski nogomet," je dejal športni direktor Maribora Zlatko Zahovič.

Z zmago so Mariborčani potrdili naslov prvaka, način, kako so do nje prišli, pa nakazuje, zakaj je Maribor edini evropsko primerljiv slovenski klub. Vsak nogometaš pri državnih prvakih dela natanko tisto, pri čemer je najboljši, brez kompliciranja in iskanja nemogočih rešitev. Njihova ideja je preprosta, hkrati pa Štajerci vedno pustijo občutek, da igrajo ravno toliko, kot je potrebno za uspeh.

Razočarala ni niti Olimpija, a kaj ko je najboljši nogomet začela igrati šele po zaostanku z 0:3. Do tedaj je bilo pri ljubljanski igri preveč nepotrebnih preigravanj in carinjenja žoge, kar je imelo za posledico, da je imela napadalna naveza Lovrenčič - Vršič - Valenčič premalo pomoči iz zvezne vrste, ki ni ponujala dodatnih rešitev z vtekanjem v prostor iz drugega plana. Ko se je to spremenilo, je Olimpija prevzela nadzor nad igro ter povečala število priložnosti, a več kot evrogola Eneja Lovrečiča in ublažitve poraza ni bila sposobna doseči.

Ljubljančani so v drugem polčasu skrili žogo Mariboru in s kombinatorno igro pletli mrežo okoli njegove obrambe, kar je edini model igre, ki ustreza sedanjemu kadru Olimpije. Vpeljal ga je Dušan Kosič, kar se je pozimi podrlo s prihodom Bojana Prašnikarja, zdaj pa se stanje ponovno vrača v prvotno smer z Erminom Šiljakom. Dokler je bil trener Olimpije Kosič, so pri Mariboru pred derbijem vedno čutili bistveno več nervoze kot v zadnjega pol leta, ko so na Štajerskem komaj čakali, da se pomerijo z Olimpijo.

Letošnja sezona bo za Maribor po mnogih kriterijih rekordna. Ker bo sedanjo zasedbo težko zadržati v celoti, bodo v štajerski prestolnici znova prisiljeni iskati igralce, ki se bodo prek Maribora iz talentov razvili v zrele nogometaše. "To bo zdaj lažje, ker imamo veliko bazo v ozadju," je pristavil Zahovič, ki se na pomoč gospodarstva ne bo zanašal: "V nogometu si moraš najprej pomagati sam, šele nato ti bodo drugi. Od preostalih ne pričakujem veliko, od nas v klubu pa zagotovo."