Škabrnja, "etnično čista hrvaška vas, v kateri nikoli ni živel niti en Srb", je skočila pokonci. Đanija namreč - čeprav mu je ime Ante in se ima za Hrvata - etnično ni Hrvat. Družinski biznis, ki ga je začel, je zbiranje sekundarnih surovin, starih odvrženih hladilnikov, bojlerjev in avtomobilskih karoserij: ja, Đaniji so Romi.

Župan občine Luka Škara je dal natisniti plakate in vso vas prelepil s tiralicami za Antejem Đanijo in njegovo družino, v katerih je pozival sokrajane na akcijo "splošne narodne obrambe in družbene samozaščite". Dva dni kasneje so marljivi vaščani pod budnim očesom hrvaške policije okoli posestva svojih novih sosedov izkopali luknje, vanje zasadili lesene količke in vzdolž celotne meje Antejeve parcele razpeli žičnato ograjo, nato pa družini Đanija postavili ultimat, da se izseli v roku oseminštirideset ur.

Tako so na Hrvaškem ob prisotnosti lokalnih oblasti in policije odprli prvo klasično nacistično koncentracijsko taborišče po Jasenovcu.

Ante Đanija in njegova družina pa sta naslednji dan, torej v zakonskem roku, s solzami v očeh zapustila svojo nesojeno vas, pospremljena z živalskim besom vaščanov.

"To je hrvaški kraj in tu nimajo kaj iskati. Naj se vrnejo v svoje Našice, od koder so prišli, in naj tam delajo, kar hočejo!" je novinarjem nevarno razburjen razlagal krajan Vladimir B.

"Od pamtiveka v Škabrnji ni ne Srbov ne Romov in jih tudi v prihodnje ne bo. Proti nikomur nimam nič, a moji otroci in vnuki ne bodo hodili v vrtec in šolo z njimi!" je ves zaripel v obraz govoril Škabrnjan s slikovitim vzdevkom Bandit.

"Njihov triletni otrok pravi, da je iz Škabrnja, in ko sem to slišala, mi je prekipelo! Kakšno zvezo pa imajo oni s Škabrnjo?!" je bila najbolj glasna, čeprav v slabi hrvaščini, neka Tatijana.

Tatijana slabo govori hrvaško, ker ni ravno čista Hrvatica. Pravzaprav, če smo natančni, sploh ni Hrvatica. Tatijana je namreč Slovenka, poročena s Hrvatom iz Škabrnje.

"A vsaj iz Našic nisem," je v svojo obrambo dodala militantna Slovenka.

Ustavimo se za trenutek, pritisnimo "pavzo" in si pazljivo oglejmo ta povsem nadrealističen prizor. Med nekaj sto besnimi Hrvati iz Škabrnje, ki z vilami in baklami izganjajo romske prišleke iz svoje "etnično čiste hrvaške vasi", je najbolj glasna neka prišlekinja iz Slovenije, ki se resignirano sprašuje, kakšno zvezo imajo prišleki s Škabrnjo!

V resnici tudi ona ni iz Škabrnje, a "vsaj iz Našic ni". Našice so seveda hrvaško mesto, a to šovinistične logike Tatijane in njenih novih sokrajanov niti najmanj ne moti: v Našicah živijo tudi Romi. Mesto, iz katerega je prišla Tatijana, ni na Hrvaškem, ampak v Sloveniji. Iz njega pa v Škabrnjo ne prihajajo Romi, ampak arijci, kakršni so tudi krajani ponosne male "etnično čiste vasi" poleg Zadra.

Pa vendar Slovenka Tatijana ni največja trapa v Škabrnji. Nasprotno, Tatijana, če smo natančni, sploh ni trapa. Tatijana je namreč iz Slovenije, iz Evropske unije, tam pa vedo, kako je treba z Romi. To so občutili tudi slovenski "Đaniji" iz slovenske "Škabrnje", zdaj že slavna romska družina Strojan iz Ambrusa, ki je zaradi napačne krvne skupine in barve kože prestala pravo svetopisemsko kalvarijo. To so nenazadnje občutili tudi Romi v drugih državah Evropske unije s Francijo na čelu, ki je več deset tisoč Romov uspešno ogradila z žico in jih deportirala v Bolgarijo in Romunijo.

Zato Slovenka Tatijana ni trapa. Trapasti so njeni besni sokrajani, ki so za ves vik in krik, ki so ga zaradi enega nedolžnega preganjanja umazanih Romov zagnali novinarji, obtožili hrvaško politiko in Evropsko unijo.

"To nam je podtaknil nekdo iz politike, to je provokacija, da bi se videlo, kako se bodo Škabrnjani, ki so okarakterizirani za ustaše, vedli do Romov," je komentiral še vedno razburjeni vaški politični analitik Vladimir B. "Da bi se videlo, ali bomo Evropejci ali kurbe!"

Ustavimo se zopet za trenutek, pritisnimo "pavzo" in si pazljivo oglejmo ta povsem trapast prizor. Nekaj sto besnih Hrvatov iz Škabrnje, ki z vilami in baklami izganjajo romske prišleke iz svoje "etnično čiste hrvaške vasi" - ki se torej edini v vsej tej zgodbi obnašajo povsem evropsko -, je prepričanih, da jim šovinizem in ksenofobijo podtikajo proevropski, protihrvaški lobiji!

Glas razuma pa je spregovoril iz župana občine Luke Škare, ki ga je zaradi groženj Đanijem policija na koncu vendarle odvedla in mu vročila kazensko prijavo.

"To je sramota, da lahko en Rom takole spre vso Hrvaško!" je Škara resignirano rekel novinarjem. "Kako bomo mi s takim ravnanjem prišli v Evropsko unijo?"

Prav res, kako bo Hrvaška prišla v Arijsko unijo, če bo zapirala svoje vaške Janše in Sarkozyje?

Zelo težko, če vprašate Tatijano iz Škabrnje.