Kako si pomagati? Kako najti stik s samim seboj in uskladiti "delovanje uma, duha in telesa", kar definira "zdravje" po standardih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO)?

JOGA, in to prav avtentična INTEGRALNA JOGA, je morda pravi odgovor na to vprašanje. To ni samo občasno izvajanje nekih zapletenih položajev in dihalnih vaj ter mižanje in pretvarjanje, da "meditiramo", medtem ko naše misli "divjajo" vsaj korak ali dva pred nami. "Joga je način življenja, ne samo neka aktivnost, ki jo obiskujete enkrat ali dvakrat na teden, če imate slučajno čas. To je filozofija, ki vas prevzame v celoti in ureja vsa področja vašega življenja in dela," pravi IgorT, dolgoletni učitelj joge in terapevt. "Joga ni zasilni izhod, joga vam da možnost, da v realnem svetu spremenite svoj način razmišljanja in se s tem tudi sami spremenite."

Kako začeti, če trenutno niste telesno aktivni?

Pozitivnih lastnosti joge je nešteto, od izboljšanja psihičnega in fizičnega počutja, mentalne jasnosti, razumevanja samega sebe in obvladovanja stresa vse do aktivnosti, ki prinaša druženje ter sklepanje novih poznanstev. A vendar, kaj če niste bili aktivni že več mesecev, več let? Krija joga, kot del INTEGRALNE JOGE, je aktivnost, ki je primerna za vsakogar, ne glede na leta ali telesno zgradbo, da se z njo poda na pot iskanja samega sebe.

Korak naprej - KRIJA JOGA z ZVOČNO KOPELJO

Učitelj joge IgorT in zvokovni terapevt Dušan Mamut Zupanjič Badovinac kot prva v Sloveniji izvajata delavnice krija joge z zvočnimi kopelmi. Spoznala sta se na seminarjih učitelja tehnik krija in tantra joge Dona Conreauxa iz ZDA, ki poučuje tudi tehnike izvajanja zvočnih kopeli s pomočjo gongov iz nekaterih drugih zvokov, predvsem ljudskega glasu, ki ga človek lahko izvaja v meditaciji. Po izvedbi zaključene skupine vaj posamezne krije se udeleženci v meditaciji predajo zvočni kopeli, kjer prisluhnejo starodavnim glasbilom ter ob zvokih in vibracijah gonga usklajujejo delovanje uma, duha in telesa ter skušajo doseči popoln notranji mir. Zvok gonga nosi zdravilne učinke v paleti različnih tonov in podtonov, nadtonov in belega šuma. Dušan M. Z. Badovinac pravi, da se "klik" lahko zgodi že po prvem obisku zvočne kopeli, rast v kakovosti življenja pa dosežemo skozi zaporedja obiskovanj zvočnih kopeli.