Organizirani kolesarski izleti v Belo krajino izpred "dolenjskega" kolodvora na Rakovniku v Ljubljani skozi Grosuplje, Krko, skozi Žužemberk, mimo Soteske, po Partizanski magistrali, mimo Semiča in Gradca do Metlike so se v treh desetletjih med ljubitelji rekreativnega kolesarstva lepo uveljavili in v zadnjih letih se jih je vselej zbralo okoli 600 do 700. Prvi člani KD Rog Franek, ki so med prvimi ustoličili pri nas organizirano rekreativno kolesarjenje, so na prav neobičajen način preizkusili traso, ki je z občasnimi majhnimi spremembami zaradi cestnih del že od začetka nespremenjena. Za začetek so si jo nekateri člani pred tridesetimi leti najprej ogledali med poletom z balonom, ki ga je pilotiral znameniti Avi Šorn, tik pred uradno kolesarsko premiero pa je osmerica takratnih "franekovcev" pot prehodila celo peš, in to v treh dneh. Sedaj pa jo že desetletja obvladujejo kolesarji, praktično v vsakem vremenu. Ob skrbnem motoriziranem spremstvu na celotni trasi ni tiste odvečne tekmovalnosti, gre zgolj za uživanje na kolesih v prebujeni naravi in izdatno malico med daljšim počitkom pri gostilni Cvet v Vrčicah pri Semiču ter za sodelovanje na prijetnem belokranjskem druženju na Vinski vigredi.

Prijave za kolesarski izlet v Metliko sprejemajo v gostilni Pri stričku na Kodrovi 8 v Ljubljani (01 541 61 71, 041 403 888). Predhodne prijave (do 14. maja) se splačajo tudi zato, ker so cenejše (15 evrov) kot na dan kolesarjenja, ko bo štart ob 8. uri, ciljna "rampa" pa bo padla v Metliki ob 14. uri; nemara bodo tudi kakšnemu zamudniku zamižali na eno oko. Kot vselej bo tudi tokrat poskrbljeno za prevoz koles s tovornjaki iz Metlike na štartno mesto v Ljubljani in seveda tudi za avtobusni prevoz kolesarjev, ne gre pa pozabiti, da so udeleženci izleta (seveda s plačano štartnino) tudi nezgodno zavarovani, med vožnjo jim bo na voljo brezplačni servis in še vrsta drugih ugodnosti, da bo izlet le zadetek v polno.

Odbor izkušenih organizatorjev, ki so v zadnjih letih nekoliko pomladili svoje vrste, ker nekaterih, z ustanoviteljem društva Franekom Mugerlom, žal ni več, bo še vedno vodil Jože Hrovat ob Gustiju Kačičniku, Tonetu Urbasu, Romanu Grmu, Miru Dvoršaku, Bojanu Marinclju in seveda "sivi eminenci" izleta Milanu Marinclju, na čigar zelniku je belokranjski kolesarski izlet tudi zrasel.