Kakšno je počutje pred začetkom sezone, ki jo bo Kozmus odprl 26. maja v Slovenski Bistrici?

Počutje je odlično. Največja novost v primerjavi s prejšnjo sezono je, da se je ekipi pridružil fizioterapevt Primož Četrtič. Predstavil nam je nov pogled na nekatere stvari in lahko rečem, da smo se od njega vsi naučili nekaj novega. To je zelo pomembno. Predvsem zato, da kot tim napredujemo. In smo enotni. To je dodatni razlog, da smo optimistični.

Je še kakšna druga sprememba v najpomembnejši sezoni štirih let?

Največja sprememba je ta, da daje Primož v izogibanje poškodbam večji poudarek specialni moči. V tem poudarku se približuje pripravljenosti, ki ga bo lahko ponesla do velikih daljav. Po mojem mnenju bo v naslednji sezoni še boljši. Sicer metode treniranja nisva spreminjala. Vadimo po Bondarčukovi metodi, ki sem jo v Slovenijo pripeljal jaz, Primož pa se je po njej pripravljal že z nekdanjim trenerjem Vladimirjem Kevom.

Kakšna je pripravljenost Kozmusa dobra dva tedna pred začetkom sezone?

Primož je trenutno najmanj na ravni lanskega svetovnega prvenstva, ko je osvojil bronasto kolajno, če ne še boljši. Pomembno je, da je v pripravljenosti v primerjavi z lansko sezono naredil korak naprej. Veseli me predvsem dejstvo, da je Primož zdrav, da nima večjih poškodb. Res je sicer, da mu je viroza v Medulinu vzela nekaj moči. Toda viroze so sestavni del športnega življenja. Zaradi izčrpanosti športnik precej hitreje oboli kot nekdo, ki hodi v službo. Pomembno je, da ni večjih poškodb.

Kozmus pravi, da bi si v tem času želel, da bi kladivo letelo kakšen meter dlje kot 77,20 metra. Je to razlog za kakšen preplah?

Kje pa! Povsem normalno in človeško je, da si Primož želi, da bi njegovo orodje letelo čim dlje. Pričakujem, da bo v naslednjem mesecu kladivo letelo vedno dlje. Trenutno je sredi druge faze dvanajsttedenskega ciklusa, v katerem se nabira moč in se pili tehnika. Ko bo šel skozi to obdobje, bodo tudi rezultati boljši. Zato pričakujem, da bo na prvi tekmi v Slovenski Bistrici kladivo poletelo 79 metrov, na naslednji v Velenju (14. junija - op. p.) pa več kot 80 metrov daleč.

Je nastop na evropskem prvenstvu v Helsinkih za Primoža Kozmusa zanesljiv?

Kakšna bo konkurenca na evropskem prvenstvu, ne vemo natančno. Navsezadnje niti natančno ne vemo, če bo Primož sploh nastopil. Nastop imamo vsekakor v programu. Če mu ne bo šlo vse po načrtih, se lahko zgodi, da bo tekmo v Helsinkih izpustil in se še intenzivneje posvetil olimpijskemu nastopu. Vemo pa natančno, kakšna bo konkurenca na olimpijskih igrah. To bo zgodovinska tekma, v kateri bodo nastopili vsi, ki so v več kot zadnjem desetletju kaj pomenili v metu kladiva. Veliko med njimi jih ne bo vztrajalo v naslednjem olimpijskem obdobju, zato bodo storili vse, da v Londonu naredijo odmeven rezultat in Primožu odvzamejo olimpijsko krono.

Povejte nam kaj več, kaj počne in kako je pripravljena konkurenca najboljšega slovenskega atleta?

Trenutno je znano, da se je na sceno vrnil Belorus Vadim Devjatovskij, ki je na prvi tekmi vrgel kladivo 77,70 metra daleč. Madžar Krisztian Pars je že letos vrgel kladivo 81 metrov daleč in postavil mejnik, ki bo še nekaj časa težko dosegljiv. Izjemno motiviran, a zaprt v lokalnem japonskem okolju je pri skoraj 38 letih svetovni prvak Koji Murofuši. Zanj je znano, da ne tekmuje veliko pred velikimi tekmami. A nas ne skrbi, da bi Murofuši v London prišel slab. Nedvomno bo odlično pripravljen. Trenutno ne vemo natančno, kaj se dogaja z Ivanom Tihonom, ki naj bi se prav tako vrnil na sceno. A se bo moral nekje pojaviti, ker mora potrditi normo za olimpijske igre, saj se na sceno vrača po dopinškem prekršku.