"Preden sem odšel na pot, sem mislil, da bom imel veliko časa za razmislek in bom spravil svoje življenje v red. Nato sem spoznal, da je moje življenje v bistvu povsem v redu in da sem srečen. Zato zdaj samo kolesarim in ne razmišljam preveč. Dobil sem drugačno perspektivo in pogled na svet. Nekatere bi bilo najbrž strah potovati sami, meni pa je to užitek in se počutim varno," nam je dejal Dax Moore, 31-letnik iz Los Angelesa, ki je od avgusta do konca oktobra kolesaril od Seattla vse do Los Angelesa. Po več letih napornega dela v zdravstvu je prodal svoje stanovanje in avto ter denar skupaj s prihranki porabil za 1830 kilometrov dolgo pot s kolesom, na kateri je želel ugotoviti, kaj bi sploh počel v življenju. "Za nekatere je to pobeg, za druge dokaz neodvisnosti. Nedvomno pa je dobra izkušnja. Ni važno, kaj kdo misli, da je prav ali narobe. Pomembno je samo, da počnem to, kar hočem, in v tem uživam," je še dodal. V bistvu je Dax eden izmed mnogih Američanov, ki se odločijo za tovrsten podvig. V San Franciscu, kjer nam je predstavil svojo zgodbo, smo tako naleteli tudi na večjo skupino žensk in moških, ki so do Los Angelesa kolesarili vse od meje s Kanado.

Večina pa zagotovo prej kot kolo za potovanje po Združenih državah Amerike izbere avto. Lahko rečemo, da je lastno prevozno sredstvo skorajda nujno potrebno, če želite prebroditi zahodni del ZDA - hkrati je to zaradi nizkih cen goriva tudi zelo ugoden način potovanja. Glavni nasvet vsem, ki načrtujejo potovanje na tem območju, je: ne hitite z ogledom krajev. Če ste željni videti ne le velemesta, ampak tudi naravo, bo to za vas prava izbira. Cene prenočišč (v motelih, hostlih ali kampih) so nižje kot pri nas, enako velja tudi za hrano. Na severozahodu ZDA si je vredno vzeti čas za nacionalne parke Yellowstone, Yosemite, Dolino smrti (Death Valley) in Sequoia, mestni utrip pa ponujata San Francisco in Las Vegas. Prehod v jugozahodni del ponuja nacionalne parke Veliki kanjon (Grand Canyon), Arches, Bryce, Zion in Antelope, prav posebno območje je indijanski Monument Valley, želja številnih turistov pa znameniti Los Angeles.

Pazljivo pri cenah

Pred odhodom se na spletu prek iskalnikov za rent-a-car pozanimajte za najbolj ugodne možnosti najema avtomobila. Na omenjenih iskalnikih lahko vtipkate želene datume in dobite na vpogled najugodnejše ponudbe. Večje družbe imajo svoje poslovalnice na praktično vseh letališčih. Ob prevzemu avtomobila bodo od vas zahtevali številko bančne kartice in morda nekaj predujma, ob oddaji avtomobila pa plačate končni znesek. Pozorni bodite na davek, ki ga zaračunavajo (pri vseh nakupih ali storitvah) poleg objavljene cene. Glede letalskih kart velja načelo: prej ko jih kupite, cenejše bodo. Cene poleta se vsako leto avtomatično zvišajo ob vstopu v poletno turistično sezono.

Pokrajine, kakršnih drugje ni

Preden se podate v parke, si priskrbite letno karto (National Park Pass), za katero boste odšteli 80 dolarjev (približno 60 evrov), omogočala pa vam bo brezplačen vstop v vse parke. V nasprotnem primeru boste ob vsakem obisku parka morali pri vhodu plačati 25 dolarjev (18 evrov). Eden bolj znamenitih parkov, ki letno privabi okoli tri milijone ljudi, je Yellowstone. Razprostira se v kar treh zveznih državah: Wyoming, Montana in Idaho. V tem največjem in najstarejšem nacionalnem parku na svetu je mogoče videti številne gejzirje, vodne izvire ter več sto vrst ptic, sesalcev, rib in dvoživk. Ne bodite presenečeni, če sredi ceste srečate losa ali bizona. Prebivalci parka so tudi grizliji.

Opozorila na vsakem koraku

Ob omembi največjih znamenitosti ne moremo mimo Velikega kanjona v zvezni državi Arizona. Gre za 443 kilometrov dolg ter kilometer in pol globok kanjon, ki ga je v preteklosti izoblikovala reka Kolorado. Območje si je mogoče ogledati s helikopterjem, v kanjonu pa lahko tudi kampirate - če seveda dobite prostor. Izziv za kondicijsko dobro pripravljene predstavlja pohod do dna kanjona in nazaj, za kar sta potrebna dva dneva. Samo za pohod navkreber namreč tudi najbolj vzdržljivi potrebujejo vsaj osem ur. Tukaj pride do izraza "temačna" plat Velikega kanjona: v preteklosti je na bolj zahtevnih turah tam umrlo že več kot 600 obiskovalcev. Večino smrtnega davka so terjali padci in dehidracija, zato opozorila glede zadostne količine vode ne presenečajo. Plakat ob vhodu v t. i. South Rim s sliko mladega dekleta da misliti vsakemu obiskovalcu. Na njem piše: "Ali lahko pretečete maraton v Bostonu? Margaret Bradley je to zmogla. Ta 24-letna tekačica je leta 2004 maraton pretekla v nekaj manj kot treh urah. Nadobudna atletinja in nadarjena študentka medicine je bila izjemna oseba. Umrla je zaradi dehidracije 9. julija 2004. S prijateljico se je odpravila na pohod, ki naj ne bi bil daljši od 24 kilometrov. Zemljevida nista imeli, znašli pa sta se na poti, ki je dejansko dolga 43 kilometrov. Temperatura v kanjonu je bila 41 stopinj Celzija. Vsaka je imela s seboj liter in pol vode, dve energijski ploščici in jabolko. Do poznega popoldneva so jima zaloge pošle, Margaretini prijateljici pa je postalo slabo. Misleč, da bo najbolje, če gre Margaret po pomoč, sta se ločili - in to je bila njuna usodna napaka. Kolegica, ki je preostanek tistega dne počivala, je preživela. Dva dni kasneje so rangerji našli Margaretino truplo..."

Res ekstremne temperature lahko doživite v Dolini smrti, ki leži 86 metrov pod vodno gladino. V enem izmed osmih nacionalnih parkov v Kaliforniji so pred leti izmerili 56,7 stopinje Celzija. V severozahodnem delu ZDA je pozornosti vreden tudi nacionalni park Sequoia, kjer je eno najstarejših in največjih (po prostornini) dreves na svetu. 84 metrov visoka sekvoja, ki je dobila ime General Sherman, je stara več kot 2300 let. Na jugozahodu pa je park z največ naravnimi oboki - Arches. Obiskovalci in ljubitelji fotografije vsak dan čakajo ob znamenitem Delicate Archu na sončni zahod in skušajo ovekovečiti prelep prizor. Ena od znamenitosti tega parka je Balanced Rock, ki naj bi se po napovedih v prihodnosti zrušila. Čudovit prostor je tudi kanjon Bryce, peščenjak z nešteto stolpi bele, oranžne in rdečkaste barve. Oko obiskovalca pritegnejo predvsem t. i. hoodoosi, ki so oblikovani spiralno. Raj na zemlji za fotografe pa je nedvomno kanjon Antelope. Nahaja se na območju rezervata Navajo in po njem turistične oglede vodijo izključno Indijanci. Pobližje lahko njihovo kulturo spoznate v Dolini spomenikov (Monument Valley), ki še danes po zaslugi plemena Navajo ohranja podobo stare, "divje" Amerike.