"Na Nemčiji in Franciji je, da sprejmeta nujne odločitve za EU in območje evra, da pripravita družbo na prihodnost ter zaščitita in okrepita blaginjo," je v pisni čestitki ob izvolitvi Hollandeu zapisala Merklova.

Kanclerka je v pismu, ki ga je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP objavil njen urad, novoizvoljenega francoskega predsednika opozorila, da oblast v drugem največjem evropskem gospodarstvu prevzema "v času, polnem izzivov".

"Prepričana sem, da se bo z najinim sodelovanjem že tradicionalno tesno prijateljstvo obeh narodov še okrepilo in poglobilo," je izpostavila. Pri tem je spomnila na 50. obletnico elizejske pogodbe, ki jo bosta državi obeležili januarja prihodnje leto.

"Veselim se najine skupne poti sprejemanja odgovornosti za Evropo in dela v dobro vseh držav v Evropi," je še zapisala Merklova.

Westerwelle: Konec politike zadolževanja, tako mora tudi ostati

Berlin sicer vztraja pri stališču, da revizije fiskalnega pakta, za katero se zavzema Hollande, ne bo. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je tako danes v Berlinu spomnil, da je v območju evra prišlo do odločitve, da se politiki zadolževanja naredi konec. "In tako mora tudi ostati," je njegov poziv povzela ameriška tiskovna agencija AP.

"Prav je, da hkrati ustvarjamo tudi pogoje za gospodarsko rast. Prav zato moramo fiskalnemu paktu, katerega cilj je zmanjšati javne dolgove držav, dodati še pakt za rast, ki bo omogočil vzpostavitev večje konkurenčnosti," je menil nemški minister.

"Prepričan sem, da nam bo uspelo z nižjimi dolgovi in večjo rastjo iziti iz te krize. To dvoje gre skupaj," je še dejal.

Da so razlike med nemškim in Hollandeovim pogledom na fiskalni pakt rešljive, pa je danes za nemški radio RTL Radio povedal prvi mož Hollandeove kampanje Pierre Moscovici.

Kot je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, bosta Berlin in Pariz našla kompromis. "Prepričan sem, da bo šlo vse dobro," je bil optimističen.

Po njegovih besedah bosta voditelja najmočnejših držav v EU o fiskalnem paktu govorila že na srečanju, predvidenem za prihodnji teden.

Hollande se zavzema za revizijo fiskalnega pakta

Kot je znano, se Hollande zavzema za revizijo fiskalnega pakta, katerega osrednje določilo je fiskalno pravilo o uravnoteženem proračunu, saj verjame, da pogodba preveč poudarja varčevanje in vsebuje premalo spodbud za rast. Merklova medtem trdi, da so kakršna koli nova pogajanja o paktu izključena.

Sicer pa se vrstijo tudi odzivi na izid grških nedeljskih parlamentarnih volitev. "Odgovorne v Grčiji pozivamo, naj čim prej poskrbijo za stabilne odnose," je danes poudaril Westerwelle in pozval k oblikovanju "vlade razuma".

Izpostavil je še, da razprava o že dogovorjenih varčevalnih ukrepih ni mogoča. "Ostati moramo pri dogovorjenih reformah," je njegove besede povzela dpa.

Prvi krog grških koalicijskih pogajanj se je v ponedeljek končal neuspešno. Antonis Samaras, predsednik konservativne stranke Nova demokracija, ki je zmagala na nedeljskih volitvah, namreč ni uspel prepričati strank, ki nasprotujejo mednarodni pomoči in varčevalnim ukrepom, naj sodelujejo v koaliciji. Situacija zbuja vse več zaskrbljenosti pri evropskih partnerkah.

Preberite še: Mandat za sestavo grške vlade levičarski Sirizi