Pred tremi leti ste že bili evropski prvak do 21 let, zdaj pa ste zasedli drugo mesto še med člani v kategoriji nad 87 kilogramov. Ste zadovoljni z napredkom?

Pred približno pol leta sem se odločil, da nastopam v težji kategoriji in od tedaj naprej me spremljajo dobri rezultati. Napredek je očiten, trening smo prilagodili novi kategoriji in vse mi gre kot po maslu. Prej se v lažji kategoriji do 80 kilogramov na tekmovanjih kar nisem znašel.

Omenili ste spremembo kategorije, torej vaša trenutna teža ni naravna?

Prej, ko sem nastopal v kategoriji do 80 kilogramov, sem imel praviloma okoli 82 kilogramov in sem pred tekmami moral malce shujšati, zdaj pa je moja normalna teža med 90 in 92 kilogrami in s to težo se počutim najbolje, je zame optimalna. Do nje sem prišel po naključju. Poleti po svetovnih kvalifikacijah sva z očetom, ki je moj trener, naredila bazični trening in na tehtanju ugotovila, da sem imel 86,5 kilograma, torej je telo pridobilo mišično maso. Nato je sledil premislek in izbrali smo težko kategorijo, tudi zavoljo kvalifikacij za olimpijske igre.

Prav igre v Londonu so verjetno vaš največji cilj. Kakšna so pričakovanja?

Olimpijske igre so seveda sanje vsakega športnika in tudi moje. Ponudila se mi je priložnost in tja seveda nočem le v vlogi gledalca. Dal bom vse od sebe, napredek se že kaže in trenutno se lahko kosam z vsakim v svoji kategoriji. Seveda bo veliko vlogo odigral žreb, zato so pomembne točke, ki sem jih osvojil za svetovno lestvico. Morebiti bom nosilec in se tako izognil močnemu tekmecu že v prvem krogu. Seveda si želim biti prvi, ampak to so želje, brez katerih je sploh nesmiselno odpotovati na tako težko tekmo. Bodo pa v Londonu vsi maksimalno pripravljeni.

Vaša prednost je mladost, stari ste namreč komaj 20 let.

V moji kategoriji velja nepisano pravilo, da borci okoli 30. leta dosegajo zrelost in najboljše rezultate, večina trenutno najboljših borcev pa je približno sedem let starejša od mene. Moja največja prednost je moja višina, saj sem nižji od tekmecev ter posledično hitrejši in eksplozivnejši, s čimer zmedem visoke nasprotnike.

Evropskega prvaka iz Francije Gentila Pascala ste letos premagali že dvakrat. Kdo bodo ostali glavni tekmeci v Londonu?

Glavni tekmeci so fant iz Koreje, tudi aktualni olimpijski prvak, Španec in dvakratni svetovni prvak iz Malija, seveda pa je tu še veliko drugih fantov, ki bodo v Londonu vsi po vrsti maksimalno pripravljeni. Same olimpijske igre pa so tako in tako tekma zase; nobena napisana pravila tam ne veljajo, presenečenja so mogoča in močno upam, da bom to presenečenje jaz.

Ob olimpijskem tekvondoju obstaja tudi tekvondo verzije ITF, v katerem je bilo nedavno evropsko prvenstvo v Mariboru. Kakšne so razlike?

Pri olimpijskem tekvondoju gre za ful kontakt, uporabljamo veliko zaščitne opreme, tudi ščitnike za zobe, čelado in oklep, udarci z vso močjo so dovoljeni le od pasu navzgor, udarci z roko v obraz niso dovoljeni. Naša različica je bolj eksplozivna in dinamična.