Popoldne se je (kljub 15-minutni zamudi zaradi težav s startno vrvico) začelo sanjsko, z zmago povratnika po poškodbi (imel je dve leti premora) Maksa Gregoriča. A bolj ko se je popoldne prevešalo v večer, bolj je postajalo jasno - tekmeci prek luže, tudi z dvema svetovnima prvakoma Gregom Hancockom in Billyjem Hamilom, so premočni. Po osmih vožnjah je bilo na semaforju 19:12, po 12 vožnjah, ko je Matej Žagar kot joker za zmago dobil podvojene točke, 25:24, po 16 vožnjah pa že skorajda neulovljivih 36:29. Bilo je jasno, na tretji nastop med elito bo treba počakati še eno leto.

"Matej in Maks sta naredila veliko za ekipo, a nad svojimi vožnjami sem razočaran. Z Gregoričem sva oba povratnika po poškodbi, veliko sva skupaj trenirala, a je on psihično močnejši, kar se je videlo na stezi. Res je, kot ekipa smo še mladi, a naša zgodba je podobna zgodbam v drugih športih: če bi imeli več sponzorjev, bi lahko več časa prebili na motorju in treningih. Tekmeci so izkušeni vozniki, imajo trikrat toliko dirk kot mi, zato je že manjši čudež, da smo jim ukradli toliko točk," je bil realen Matic Voldrih, ki je k slovenskemu izkupičku prispeval 6 točk, Žagar jih je prispeval 19, Gregorič 15. Slednjemu se je smejalo do ušes. Po zlomu stegnenice (kost še ni povsem zaraščena, dirkanje mu omogočajo različne opore) je bil njegov povratek uspešen nad vsemi pričakovanji. "Na dirko sem šel sproščen, brez pritiska po rezultatu, tri zmage in tri druga mesta, ki sem jih privozil, pa so sanjska. S to ekipo Američani niso bili premagljivi, saj bi potrebovali štiri voznike, ki prinašajo točke. Mladi Ivačič pa je imel ob pomanjkanju izkušenj tudi smolo z motorjem že v prvi vožnji. Verjamem, da se nam bo prihodnje leto uspelo prebiti med najboljše," je dejal 26-letni Maks Gregorič.

Čeprav so bili s povprečjem 32,5 leta najstarejši na kvalifikacijah, pa so Američani potrdili svoje znanje in izkušnje, aktualni svetovni prvak Greg Hancock pa je bil za nameček izjemno motiviran: "Nisem dobil vseh dirk, a to ni pomembno, pomembnejše so skupne točke. Znova si želim biti svetovni prvak!" Ukrajinci (kljub nosilcu kolajn z EP Andriju Karpovu) in Italijani so se izkazali za nedorasle tekmece.

več o dirki v jutrišnji celostranski fotoreportaži v time outu