S Petrola so za Delo povedali, da največ tujih kupcev opažajo predvsem na bencinskih servisih v Sežani, Mirnu, Vrtojbi, Šempetru pri Gorici, Rožni Dolini in Štalonih, povečanje pa so začeli opažati v sredini lanskega leta.

''Niso ravno dobri kupci''

Potrošniki na bencinskih črpalki povedo, da so ''glede na trenutne gospodarske razmere v Italiji primorani prilagoditi se in znižati življenjski standard, in to pri vseh stvareh, obleki, hrani in seveda avtomobilih.'' Nekateri povedo, da poleg bencina v Sloveniji kupijo tudi običajne življenjske potrebščine, kot so meso, kruh in seveda cigarete, veliko jih k nam pride tudi na poceni kosila. V bližini italijanske meje se na primer nahaja center Qlandia, v kateri se nahaja samopostrežna restavracija, ki ponuja poceni kosila, dodaja Delo.

In čeprav je pri nas marsikaj ceneje, Italijani še vedno gledajo na vsak evro. ''Iščejo cenejše stvari in stvari iz prejšnjih sezon, predvsem pa znižano blago. Zato ne bi mogla ravno reči, da so dobri kupci, je pa res, da k temu najbrž prispeva tudi gospodarska kriza,« je za omenjeni časnik dejala lastnica ene od trgovin.

Zaslužek prinese vrste, prometne ceste in tatvine

Čeprav je po sredi zaslužek, pa domačini po celi Primorski nad kolonami vozil, ki se vijejo mimo njihovih naselij, niso ravno navdušeni. Obalna policija je za Delo povedal tudi, da so priča vse več tatvinami goriv, saj ''gostje račun preprosto pozabijo plačati''. Samo v letošnjem letu so obravnavali 61 prijav tatvin goriva na bencinskih servisih. »Takšna kazniva dejanja so se zgodila predvsem na bencinskih servisih v bližini državne meje z Italijo na območju Nove Gorice in širše okolice. Med osumljenimi prevladujejo italijanski državljani, med njimi pa je tudi nekaj slovenskih državljanov in manjši del drugih tujih državljanov,« je za Delo dejal predstavnik PU Božnik.

K sreči policija večino ''pozabljivih'' prekrškarjev v sodelovanju z Italijansko policijo ulovi. Če je vidna registrska tablica voznika izsledijo, v veliki večini pa ti nato poravnajo račune na bencinski črpalki. Črpalke same nato tudi odstopijo od tožb.