Pod naslovom Dosje MMC RTVSLO sta na spletu objavljena spremno besedilo neznanega avtorja in dopisovanje med novinarji MMC preko elektronske pošte. Kot je v sporočilu za javnost zapisal Vasle, so bili novinarji, ki so si dopisovali, pripravljeni narediti vse, da se odstrani tiste, ki se z njimi in njihovimi nemoralnimi metodami niso strinjali.

Vasle povzema spremno besedilo "dosjeja", da je generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli poskušal vse, da bi se znebil Urbanije in celo spodbujal upore proti njemu.

V odboru ZNP RTVS zato pozivajo vodstvo RTV Slovenija, da "zaradi očitne vpletenosti v to zgodbo in zaradi hujskanja in spodbujanja posameznikov na MMC razmisli o svojem odstopu". Hkrati v ZNP menijo, da takšni novinarji ne sodijo v javni zavod.

Filli zanika vse obtožbe

Filli je za STA povedal, da zanika vse obtožbe. Kot je dejal, novinarjev ni nikoli hujskal, nikoli ni spodbujal uporov proti Urbaniji, niti z novinarji tajno sestankoval, kot med drugim piše v dosjeju. Vasletova izjava je po njegovih besedah osnovana na govoricah. "Zadeva je izmišljena," je dejal.

O javno objavljenem dopisovanju med sodelavci MMC je povedal, da takšna komunikacija ni primerna za sodelavce, ki skupaj ustvarjajo program, po njegovih besedah pa kaže na slabe odnose. Dodal je še, da cilj reorganizacije portala ni bil kadrovska menjava.

Na dopisovanje med novinarji se je odzval tudi Urbanija. "Če bi bila na kakšnem portalu objavljena korespondenca kakšne izmed neonacističnih skupin, se verjetno ne bi bistveno razlikovala od pisanja teh "novinarjev", če jih po prebranem tako sploh še lahko imenujemo. Ob vsem, kar je zapisano, človek ostane brez besed," je za STA zapisal v odzivu.

Zloraba zasebnosti?

Kako so besedila sporočil med sodelavci MMC prišla v javnost, Filli ne ve, po njegovih besedah pa gre za zlorabo zasebnosti. Informacijski pooblaščenec je danes v zvezi s tem že prejel prijavo kršitev varstva osebnih podatkov, pa je povedala namestnica informacijske pooblaščenke Rosana Lemut Strle.

Kot je pojasnila, ne gre le za domnevno kršitev varstva osebnih podatkov, temveč tudi za sum storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil. Objavljena so namreč zasebna sporočila, ki so jih imeli pošiljatelji in prejemniki shranjena v svojih elektronskih poštnih predalih, je dejala Lemut Strletova. "Znano nam je, da je bila prijava že posredovana policiji," je dodala.

Po besedah Lemut Strletove bodo v inšpekcijskem postopku najprej poskušali doseči umik objavljenih pisanj. "Ali sploh in koliko bomo uspešni pri ugotavljanju, kdo je ustvaril blog in kdo je zasebna sporočila pridobil ter objavil, pa je odvisno od odzivanja upravljavca spletne strani. Pričakujemo pa, da bo v tem delu policija s svojimi pooblastili uspešnejša," je še povedala.