Industrijski izdelki marca dražji

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se marca v primerjavi s februarjem v Sloveniji zvišale za 0,4 odstotka. V območju evra je bila rast cen sočasno 0,5-odstotna, v celotni EU pa 0,6-odstotna.

Carinski urad svari pred nenamensko uporabo kurilnega olja

Generalni carinski urad opozarja na kršitve pri nenamenski uporabi goriva. Vse več prevoznikov namreč namesto dizla uporablja kurilno olje, s čimer predstavljajo nelojalno konkurenco. V enem samem točenju je lahko razlika v ceni rezervoarja goriva tudi nekaj sto evrov, s čimer lahko prevozniki svoje storitve opravljajo po nižjih cenah. V zadnjem mesecu se je število odkritih kršitev v tovornem prometu povečalo za skoraj 50 odstotkov, med kršitelji pa prevladujejo tujci. Predpisana globa za take kršitve je za pravne osebe 2000 evrov, za fizične pa 400 evrov.

SocGen z nižjim dobičkom, a bolje od pričakovanj

Francoska bančna skupina Societe Generale (SocGen), katere članica je tudi slovenska SKB banka, je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila precej nižji dobiček kot v enakem obdobju lani, a kljub temu prijetno presenetila analitike. SocGen je namreč ustvarila 732 milijonov evrov čistega dobička, kar je 20,1 odstotka manj kot v prvem lanskem četrtletju. Dobiček iz poslovanja je bil nižji za 21,2 odstotka in je znašal 1,08 milijarde evrov, medtem ko so bili čisti bančni prihodki nižji za 4,7 odstotka in so znašali 6,31 milijarde evrov.

Renault-Nissan v prevzem kontrolnega deleža Avtovaza

Renault-Nissan je včeraj podpisal nezavezujoči predhodni dogovor, po katerem bo prevzel kontrolni delež v največjem ruskem proizvajalcu avtomobilov Avtovaz. Francosko-japonska družba naj bi z rusko družbo Russian Technologies vzpostavila skupno podjetje, na katero bosta prenesena deleža v Avtovazu. Novo podjetje bo postalo večinski lastnik Avtovaza, poznanega po avtomobilih lada. Renault-Nissan naj bi v novo podjetje vložil 750 milijonov dolarjev, s čimer bo v novem podjetju do sredine leta 2014 pridobil 67,13-odstotni delež.

Deutsche Bank želi prevzeti srbsko Komercijalno banko

Nemška banka Deutsche Bank se po poročanju srbskega časnika Blic pogaja o nakupu 70-odstotnega deleža Komercijalne banke, druge največje srbske banke. Prevzem bi lahko po poročanju časnika izpeljali že poleti, še prej pa bi država izvedla načrtovano dokapitalizacijo v vrednosti 102 milijona evrov. Omenimo, da je trenutno največji delničar Komercijalne banke srbska država, ki ima 42,6-odstotni lastniški delež. Drugi največji delničar je s 25 odstotki Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki naj bi se ob prevzemu umaknila iz lastništva.

Nemškim javnim uslužbencem plačilo za neizkoriščen dopust

Nemški javni uslužbenci so upravičeni do plačila za dopust, ki ga niso mogli izkoristiti zaradi bolezni, je včeraj razsodilo sodišče EU v Luksemburgu. Sodišče je tako odločilo v primeru gasilca iz Frankfurta, ki je zahteval plačilo dopusta, ki ga zaradi bolezni med letoma 2007 in 2009 ni mogel koristiti. Gasilec iz Frankfurta je za skupno 86 dni neizkoriščenega dopusta zahteval 16.800 evrov.

Pripravila Jan Bratanič in STA